Nyheter

Fredsdemonstration i Rom möter kritik

Eldupphör och förhandling, eller mer vapen till Kiev? Olika åsikter om vägen till fred

Den 5 november planeras en stor demonstration för fred i Italiens huvudstad Rom, under mottot: “Omedelbart eldupphör. Förhandla om fred”. I Milano planeras en annan demonstration, där fokus är på att hjälpa Ukraina att vinna kriget.

Hela 600 organisationer och föreningar har ställt sig bakom demonstrationen i Rom, där flera kristna profiler kommer att ta till orda för att upprepa “värdet av fred, förhandling och eldupphör” i Ukraina och andra konflikter i världen. Det rapporterar Vatican News.

Bland annat deltar den stora katolska scoutrörelsen Agesci och den kända Sant’Egidio-kommuniteten.

Initiativtagare är Europe for Peace, en organisation som anser att världens regeringar inte ska stötta kriget i Ukraina “ens med en euro, en soldat eller ett gevär, eftersom detta bara förlänger kriget, och ökar dödsfallen och lidandet”. Organisationen anser också att det är fel att rikta sanktioner mot Ryssland, då dessa “försämrar människors liv på hela planeten”.

På liknande sätt resonerar kardinalen Matteo Zuppi, ordförande för Italiens katolska biskopskonferens. Att sträva efter en militär seger “skulle leda till fortsatt militär eskalering med risk för användning av kärnvapen”, säger han i en intervju i Il Foglio, där han efterlyser internationell medling i konflikten.

“Naturligtvis finns det en anfallare, och naturligtvis måste rättvisa utkrävas. [ …] Men om kärnvapen sätts in riskerar vi att mista all kontroll. I korthet: låt oss inte förlora mer tid.”

Jämför med Sudetenland

Inte alla italienare som vill se fred i Ukraina anser att det är realistiskt, eller rätt, att ropa på förhandling och nedläggning av vapen.

En av dem är senatorn Carlo Calenda, som leder det socialliberala partiet Azione.

“Fred kan inte födas genom det ukrainska folkets kapitulation,” skriver han på Twitter i samband med att han utlyser en egen manifestation för Ukraina i Milano den 5 november.

I ett inspelat meddelande drar han paralleller till hur Adolf Hitler tack vare brittisk och fransk eftergiftspolitik kunde annektera den tyskspråkiga delen av Tjeckoslovakien, Sudetenland, efter Münchenavtalet i september 1938 Mindre än ett halvår senare bröt Hitler sitt löfte att respektera det övriga Tjeckoslovakiens gränser.

“Det finns slående likheter mellan Sudetkrisen, som ledde till andra världskriget, och Ukrainakrisen. Historien borde lära oss att diktatorer inte sätter stopp när de skapat en illusion av fred för dem som är offer för våldet,” skriver han i inlägget.

Fler artiklar för dig