Inrikes

Skelettdelar kan komma från kyrkogård

Skelettdelar från en eller flera människor har hittats på en byggarbetsplats i Uppsala. Polisens teori är att de kommer från schaktmassor från en medeltida kyrkogård, som användes när området byggdes på 1950-talet.

– Skelettdelarna transporteras nu till Rättsmedicinalverket och under dagen ska Upplandsmuseet titta på fyndplatsen, säger polisens presstalesperson Jonas Eronen.

En grävmaskinist gjorde fyndet på en byggarbetsplats i Sala Backe i östra Uppsala, berättar SVT Uppsala. Bygget avbröts på tisdagen när grävmaskinisten såg skelettdelarna i marken.

Polis tillkallades och en osteolog kom också till platsen för att undersöka fyndet. Det konstaterades att delarna kommer från minst en människa, antagligen två.

En gammal kyrkogård

– Våra tekniker har undersökt platsen under förmiddagen och teorin är att benen kommer från schaktmassor som kördes dit när bostadshus byggdes där på 1950-talet. Materialet hämtades i centrala Uppsala där det låg en kyrkogård på medeltiden, säger Jonas Eronen.

Polisen hävde sina avspärrningar kring lunch på onsdagen. Ärendet, om eventuellt mord eller dråp, hålls dock öppet tills analysen och åldersbestämningen är klar.

Förra sommaren hittades ett barnskelett i ett äldre hus i Tierp i Uppland. Då åldersbestämdes fyndet med den så kallade kol 14-metoden. Barnet levde någon gång mellan slutet av 1700-talet och slutet av 1800-talet.

Fler artiklar för dig