Nyheter

Putin nu villig att möta påven för fredssamtal

Rysk talesperson säger att Moskva är villigt att diskutera Ukraina med påven, Frankrike, USA

Ett möte mellan påven och Rysslands president för att få igång en fredsprocess gällande kriget i Ukraina har länge varit på tapeten. Nu kommer försiktiga signaler om att ett sådant samtal kan komma att äga rum.

Det var i måndags som Frankrikes president Emmanuel Macron bad påve Franciskus att försöka få till ett möte med president Vladimir Putin. På det mötet borde också den ryske ortodoxe patriarken Kirill vara med, liksom USA:s president Joe Biden, menade Macron.

Det har tidigare diskuterats flitigt om och i så fall när påven skulle kunna möta Vladimir Putin med syftet att få igång en fredsprocess, men något möte har hittills inte skett. Nu kommer signaler om att ett möte kan vara på gång. En talesperson för den ryska regeringen, Dmitri Peskov, sa på tisdagen enligt Catholic News Agency att regeringen är “villig att diskutera” situationen i Ukraina tillsammans med USA, Frankrike och påven.

Har fått kritik

Redan i början av kriget, 20 dagar efter det ryska anfallet, sökte påven kontakt med Vladimir Putin via ombud. “Vi har ännu inte fått något svar och vi fortsätter att insistera, även om jag befarar att Putin inte kan och inte vill ha detta möte just nu”, sa påve Franciskus i maj om sina försök att nå Rysslands president till tidningen Corriere della Sera.

“Jag gör vad jag kan. Om Putin skulle öppna sin dörr...”, sa påven då.

Nu verkar det som att dörren står åtminstone på glänt.

Påve Franciskus har tidigare fått kritik för att inte tillräckligt skarpt ha fördömt det ryska agerandet. I ett uttalande i mitten av juni i en intervju sa påven att han hört av “en mycket klok person” att denne var “väldigt orolig över hur Nato agerar. De gläfser vid Rysslands dörr.” Senare har dock påven tydligare tagit avstånd från Rysslands anfallskrig.

Mötet ställdes in

Inte heller relationerna med den ryske ortodoxe patriarken Kirill har varit okomplicerade. Påven har tidigt sagt ifrån om att Kirill ställt sig på Vladimir Putins sida. Patriark Kirill och påven talades vid under ett videomöte i mars. Efteråt berättade påven för Corriere della Sera om samtalet:

“Jag pratade med Kirill i 40 minuter via Zoom. Under de första 20, med ett kort i hand, läste han upp allt som skulle rättfärdiga kriget för mig. Jag lyssnade och sade till honom: Jag förstår ingenting av det här. Min bror, vi är inte statens predikanter, vi kan inte använda det politiska språket utan endast Jesus språk.”

I april ställdes dock ett planerat möte mellan de båda kyrkoledarna in med kort varsel. “Ett möte i detta skede riskerar att skapa stor förvirring”, sa påven då. Om planerna går i lås för ett möte denna gång återstår att se.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig