Nyheter

Kom inte till en tom kyrka - ställ om klockan

03.00 ställs klockan om natten mot söndag

I natt får du en timme till att sova - och trots kritik fortsätter vi att ställa om klockan.

Att glömma att ställa om klockan på hösten är ett klassiskt misstag som riskerar att leda till förvirring. Kl 03.00 i natt ställs nämligen klockorna tillbaka en timme, och även om många av dagens digitala klockor sköter omställningen automatiskt kan det ändå vara bra att veta varför man har fått en timme till på natten. Den som inte håller koll på förändringen lär mötas av en tom kyrksal istället för en gudstjänst som är redo att sättas igång.

Skälet till att vi håller på att vrida klockan fram och tillbaka är att tiden som vi är vakna bättre med ljuset. Egentligen är det sommartiden som avviker från vår vanliga tid, varför vintertid också heter normaltid.

Att ta bort sommar- och vintertid har varit på tapeten i flera år. 2018 visade en undersökning bland fem miljoner EU-medborgare att det fanns en stor majoritet som ville avskaffa tidsomställning helt och hållet - runt 80 procent ville det, skriver Svenska Dagbladet. Ändå har det inte blivit några förändringar på EU-nivå efter att medlemsländerna inte kommit överens i frågan.

Förbättrar sömnen

Alla tycker dock inte att omställningen är av ondo. Sömn- och stressforskaren Arne Lowden tror att den gör att vi sover bättre.

– När vi ställer tillbaka klockan på hösten får vi en timme mer dagsljus på förmiddagen. Det gör att vi blir mer synkroniserade med växlingen av sol och mörker, säger han till SvD.

Den som har svårt att komma ihåg om vi ställer fram eller tillbaka klockan i natt kan begagna sig av en minnesregel. Klockan följer nämligen samma mönster som utemöblerna: dem ställer vi fram på våren och tillbaka på hösten.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig