Nyheter

Sju tyska missionärer greps i Indien - fick inte missionera

Skedde kort efter att även svenska missionärerna Hanna och Marcus Bloom greps och utvisades från Indien.

Sju tyska medborgare greps över helgen i den indiska delstaten Assam, anklagade för att bryta mot visumreglerna genom att sprida sin religiösa tro. I fredags utvisades tre svenskar av samma skäl från landet.

Dagen skrev i fredags om hur missionärsparet Marcus och Hanna Bloom gripits och utvisats från Indien tillsammans med ytterligare en svensk medborgare. Förklaringen var att de ägnat sig åt att sprida sin kristna tro aktivt, bland annat genom predikningar, trots att de var i landet på turistvisum.

För tidningen Världen idag berättar paret Bloom om gripandet, som skedde efter att sammankomsten de deltog i filmades av en civilklädd polis.

– Många hade blivit helade och andedöpta, säger Marcus Bloom till tidningen.

Paret berättar också att de som vill predika evangeliet i Indien inte har något annat val än att resa dit på turistvisum.

Bland de visumkategorier som indiska myndigheter utfärdar finns dock även ett “missionsvisum”, kopplat till religiös verksamhet, och som man måste ansöka om minst tre månader i förväg. Även visum för att delta i konferenser utfärdas.

Missionärerna Marcus Bloom och Hanna Bloom.

Även tyskar utvisades

Myndigheterna i Assam tog under den gångna helgen också i med hårdhandskarna mot sju tyska medborgare, som var i Golaghat för den tyska organisationen Gossner-Mission i Berlin. Där besökte de sin partnerkyrka, Gossner Evangelical Lutheran Church, liksom de projekt inom utbildning, utveckling och hälsovård som de stöder sedan lång tid.

– Vi besökte kristna församlingar och sociala inrättningar i Assam. Så gör vi alltid när vi besöker våra partnerorganisationer, säger en av de sju, Gossner-Missions direktor Christian Reiser, till tyska Tagesspiegel efter att ha landat i Tyskland på söndagen.

– Att vi skulle utvisas ur Indien har inte hänt på över 100 år.

Skulle besöka kristen skola

Han berättar att gripandena skedde utan förvarning på fredagen, då delegationen skulle besöka en kristen skola i Tezpur. Innan de hann lämna hotellet kvarhölls de av polisen och frågades ut. Tyskarna fick också lämna ifrån sig pass, visum och kopior på sitt reseprogram.

Sedan gruppens vädjanden till tyska beskickningar i Indien och till myndigheter i Tyskland klingat för döva öron gick de med på att betala böter på motsvarande 5 500 kronor per person och att lämna landet så snart som möjligt.

Mest orolig är gruppen för den indiske lokalanställde som varit tillsammans med tyskarna i Assam, och som fråntagits både kamera och mobiltelefon av polisen.

– Vi flög till Indien för att vår kyrkokrets ville bygga upp ett partnerskap med en kyrkokrets i Assam. Helt vanliga kyrkliga kontakter som varit möjliga i tiotals år, verkar plötsligt vara olagliga, säger Christa Olearius, som leder kyrkokretsen i Emden-Leer.

Vill svartlista utlänningar

Enligt den indiska tv-kanalen NDTV har delstatsregeringen Assam inlett en utredning för att granska de senaste incidenterna.

– Vi har bevis på att de deltog i religiösa sammankomster. Handlade det om mer, som religiösa omvändelser? Vi ska utreda allt det, säger polischefen GP Singh i Assam till tidningen.

Assam har nu bett regeringen i New Delhi att svartlista alla utländska medborgare som brutit mot visareglerna genom att delta aktivt i religiösa sammankomster.

– Alla sju har svartlistats, vilket innebär att de inte kommer att kunna resa in i Indien igen. De kommer inte att kunna ansöka om visum på grund av det här regelbrottet. Svartlistningen kommer att verkställas av centralregeringen, på rekommendation av delstatsregeringen, säger en annan polistjänsteman till indiska The Telegraph.

Lokala polischefer har dessutom uppmanats att hålla ett öga på alla religiösa sammankomster där utländska medborgare deltar.

Fler artiklar för dig