Nyheter

Analys: Israel tar ett stort steg åt höger

Arne Lapidus skriver om provokatören som stöttat ultranationalism och som nu söker särskild plats i Netanyahus regering

Israel tar ett stort steg åt höger när Benjamin Netanyahu gör comeback som premiärminister. Detta för att ett extremt högerparti med rasistiska förtecken seglat upp som landets tredje största parti och väntas få viktiga ministerposter i den nya regeringen.

JERUSALEM. Den israeliske oppositionsledaren Benjamin Netanyahu kan snart flytta in i premiärministerns residens i Jerusalem, en bostad där han sedan länge är mycket hemmastadd efter att ha varit landets ledare i sammanlagt 15 år, mer än någon annan.

Nu kommer han tillbaka sedan han och hans högerblock med nationalistiska och religiösa partier i tisdagens val besegrade den sittande regeringen, en spretig koalition med sju partier från höger till vänster som sprack i somras.

Den högerextreme politikern Itamar Ben-Gvir pekas ut som den kommande regeringens starke man. Hans parti, Religiös sionism, fick runt elva procent av rösterna och blev landets tredje största parti efter Netanahus Likud och den besegrade premiärministern Yair Lapids mittenparti Yesh Atid, som nu går i opposition.

Ben-Gvir, 46, har i decennier varit en känd provokatör som gripits av polisen mer än 50 gånger och dömts flera gånger för att hetsat till rasism och för att ha stött en ultranationalistisk israelisk terroristorganisation. Nu vill han ha posten som minister för den inre säkerheten. I så fall blir han ansvarig för polisen och därmed ansvarig för säkerheten ibland annat Jerusalem – där han drog pistol i en konfrontation med palestinier så sent som för ett par veckor sedan.

Han förespråkar hårdare tag mot palestinier, både i Israel och i de ockuperade områdena för att visa “vem som är boss”. Han vill deportera “illojala” medborgare, främst palestinier med israeliskt medborgarskap. Och Ben-Gvir, som bor i en stor israelisk bosättning nära Hebron på Västbanken, vill se mera judisk närvaro och bön på Tempelberget i Jerusalem – en laddad och kontroversiell fråga som ofta utlöst sammanstötningar mellan palestinier och israeler.

Som ung var han anhängare av rabbinen Kahanes parti Kach, som förklarades olagligt på grund av rasism. Och strax före mordet på premiärminister Yitzhak Rabin 1995 framträdde han i israelisk tv och höll upp ett emblem han tagit från Rabins bil.

­– Vi kom till hans bil, vi kan komma till honom också, sade han den gången.

Netanyahu har mycket Ben-Gvirs frammarsch bland yngre väljare att tacka för sin framgång. Högerblocket väntas få 65 av de 120 platserna i parlamentet när drygt 90 procent av rösterna är räknade.

Högerväljare jublar över valresultatet, medan Netanyahus många motståndare ser det som slutet för rättsväsendet och demokratin. Liberala bedömare skriver att Israel är på väg mot en regim som i Ungern, Polen eller till och med Turkiet.

Detta för att Netanyahu – som står åtalad på tre punkter för korruption – väntas göra allt för att uppskjuta/upphäva den rättegång som pågår mot honom. Han och hans anhängare har aviserat flera lagändringar som skulle kunna ge den möjligheten. Netanyahu säger däremot att eventuella “reformer” syftar till att stärka rättssäkerheten.

Åtalen mot Netanyahu diskvalificerar honom från att vara premiärminister enligt en stor del av väljarna. Det ledde till hans fall 2021. Men en ännu större del av folket anser att åtalet är en sammansvärjning för att få bort honom från makten – eller att åtalspunkterna är bagateller. Därför kan han nu göra comeback.

Den klara majoriteten ger honom chansen att styra landet hela den fyraåriga mandatperioden – och därmed ge landet politiskt lugn efter fem val på 3,5 år. Samtidigt kan den nya regeringens sammansättning – inte minst den nya extrema koalitionspartnerns krav på stora förändringar – leda till fortsatt instabilitet.

---

Fakta: Högermajoritet i knesset

Högerblocket väntas bilda ny regering i Israel med stöd av 65 av de 120 mandaten i parlamentet, knesset. Ställningen när drygt 90 procent av rösterna är räknade:

  • Högerblocket 65 mandat - Likud (högerparti under ledning av Benjamin Netanyahu) 32 mandat; Religiös sionism (extremhöger) 12; Shas (ortodoxa) 11; Tora-judendom (ortodoxa) 8
  • Mitten/vänsterblocket 45 mandat - Yesh Atid (Det finns en framtid, mittenparti under ledning av nuvarande premiärministern Yair Lapid) 24 mandat; Nationell enighet (mittenparti) 13; Yisrael beiteinu (Israel vårt hem, ryskspråkiga invandrare) 5; Arbetarpartiet (socialdemokrater) 4.
  • Arabiska partier 10 mandat - Ra’am (moderata islamister) 5 mandat; Hadash-Ta’al (vänsterparti) 5.

---


Fler artiklar för dig