Nyheter

Nord- och Sydamerika leds nu av katoliker

Lulas seger i Brasilien följer ett mönster över hela västra halvklotet

Brasilien får nu en bekännande katolik som president – och han är inte ensam. Nästan varje land i Nord- och Sydamerika har en statschef med katolsk bakgrund medan bara ett enda land har en protestantisk ledare.

Valet i Brasilien vanns av Lula da Silva i söndags, som slog den sittande presidenten Jair Bolsonaro mycket knappt. Det innebar inte bara maktskifte i landet, utan också förändring på ett annat plan. Lula är nämligen katolik medan Jair Bolsonaro, visserligen döpt in i den Katolska kyrkan, under de senaste åren har gått till en baptistkyrka.

Det noterades av Twitter-användaren cityafreaks som skämtsamt skrev att “detta är den viktigaste kartan” – och länkade en karta över det västra halvklotet med den religiösa tillhörigheten hos respektive lands ledare.

Det kartan visade var att en överväldigande majoritet av alla länder har ledare som är katoliker eller har katolsk bakgrund. USA, som annars mest har haft protestantiska presidenter, leds exempelvis av katoliken Joe Biden, medan Kanada har den katolskt uppvuxne Justin Trudeau som premiärminister.

Ett av få undantag är Guyana, där Irfaan Ali är president. Han är den andre muslimen som innehar en position som statschef i Nord- eller Sydamerika, efter Trinidad och Tobagos förre president Noor Hassanali.

I vissa fall är det inte helt lätt att avgöra vilken tro som en ledare har. Venezuelas ledare Nicolás Maduro har exempelvis sagt att han är katolik, men han har enligt uppgift också varit en följare av hinduiske gurun Sathya Sai Baba.

Ett enda land i Nord- och Sydamerika har en protestantisk ledare just nu – Jamaica. På ön är nämligen Sjundedagsadventisten Andrew Holness premiärminister.

Fler artiklar för dig