Nyheter

Pastor fängslad i Hongkong - bröt mot kritiserad lag

Garry Pang Moon-yuen fick fängelse i drygt ett år efter sina kritiska kommentarer om ett rättsfall.

En pastor har för första gången dömts för att ha brutit mot Kinas kritiserade säkerhetslag i Hongkong. Garry Pang Moon-yuen fick ett år och en månad i fängelse för “uppvigling”.

Pastor Garry Pang Moon-yuen, 59, greps i januari i år för kommentarer som han bland annat hade gjort i sin Youtube-kanal. Pastorn hade då besökt en annan rättegång – aktivisten Chow Hang-tungs, som bland annat talat om massakern vid Himmelska fridens torg – och sagt att domaren i målet “hotade till tystnad” och hade “förlorat sitt samvete”. För det blev alltså Garry Pang Moon-yuen själv ställd inför rätta.

Nu har domen fallit: pastor Pang döms till ett år och en månad i fängelse för uppvigling. Därmed blir han den första kristna ledaren att dömas enligt den uppviglingslag som Kina införde 2020 i ett försök att trycka tillbaka demokratiaktivister i Hongkong. Förutom Pang dömdes också en kvinna, Chiu Mei-ying, som greps vid samma tillfälle.

”Juridisk kamp”

Domaren som tillkännagav beslutet sa bland annat att pastor Pang “förödmjukat domstolen” och att kommentarerna inte var någon “felsägning”, enligt UCA News. Själv har Pang inte uttalat sig sedan domen föll, men han har tidigare sagt att mycket står på spel i fallet:

– Det som sker i domstolen just nu är inte bara en juridisk kamp om uppvigling men också en kamp för att försvara mänskliga rättigheter och friheter, en kamp att behålla sitt samvete, sa pastor Pang.

Flera andra kristna personer har tidigare gripits i Hongkong. Affärsmannen och katoliken Jimmy Lai sitter just nu i fängelse för att ha organiserat protester som ans��gs vara olagliga. Ett annat fall gäller den 90-årige kardinalen Joseph Zen. Han som står inför rätta just nu, anklagad för att ha drivit en människorättsorganisation utan tillstånd.

---

Fakta: Hongkong

  • Hongkong är en kinesisk “särskild administrativ region” utanför Kinas fastland.
  • För drygt två år sedan utbröt demonstrationer för demokrati i Hongkong.
  • Kina svarade då med en ny säkerhetslag som gjorde det möjligt att sätta kritiker i fängelse för uppvigling.

---

Fler artiklar för dig