Nyheter

Tänder ljus för personer som inte kan göra det själv

“Oftast får jag en massa hjärtan och tack tillbaka”

Under pandemin började Svenska kyrkan och begravningsbyråer på olika platser i landet erbjuda ljuständning i samband med allhelgonahelgen. Även i år finns en stor efterfrågan på hjälp med ljuständning.

Tusentals personer som själva inte kunde besöka sina anhörigas gravplatser hade på alla helgons dag ringt till Linköpings pastorat för att beställa ljuständning och gravsmyckning, rapporterar SVT Nyheter Öst.

– Det hela började i och med vår pandemi som inte möjliggjorde för människor att åka till sina nära kära och tända ljus på gravarna, säger Lotti Bjuvander, kontorschef på en begravningsbyrå i Norrköping, som tillsammans med Svenska kyrkan utför de beställda ljuständningarna.

“Började klockan fem”

Liknande tjänster erbjuds även på andra håll i landet. Till exempel tänder en begravningsbyrå i Halland tusentals gravljus i Hallandsområdet och Göteborg kostnadsfritt för den som är sjuk, äldre eller bor på annan ort och därför inte själv kan åka ut och tända ljus, rapporterar SVT Nyheter Halland.

– Jag började tidigt, klockan fem, med pannlampa, säger Berith Hultén från begravningsbyrån till SVT Nyheter Halland.

När hon tänt ett ljus fotar hon det och skickar sedan bilden till beställaren.

– Oftast får jag en massa hjärtan och tack tillbaka. De är så tacksamma, säger hon.

Fler artiklar för dig