Nyheter

Nominerade till Bildas Folkbildningspris 2022

“Syftet med det här priset är att lyfta fram eldsjälarna”, säger Bildas Cecilia Hjort Attefall.

För andra gången kommer Bildas folkbildningspris att delas ut. Det sker på DagenGalan i Arken Värnamo den 19 november och tre personer har nominerats.

Förra året var det Berit Carlström som på DagenGalan fick ta emot Bildas folkbildningspris för sin insats med materialet “Seniorsamtal”. Det var historiskt då hon var den första pristagaren. Och nu är det återigen dags. Den 19 november ska en ny pristagare utses och det som efterfrågas är en person som på något sätt gjort en betydande folkbildningsinsats. Det hela ska ske med anknytning till det kristna studieförbundet Bildas verksamhet.

– Syftet med det här priset är att lyfta fram eldsjälarna som skapar förutsättningar för människor att tillsammans söka kunskap, skapa fritt och utvecklas och forma samhället, förklarar Cecilia Hjort Attefall, förbundsordförande på Studieförbundet Bilda.

Tre nominerade

Tre personer har nominerats. Det är Yordanos Ghebre som jobbar med studiecirklar för kvinnor, vilket sker i samarbete med den Eritreanska ortodoxa kyrkan och Eritreanska kvinnoföreningen i Öst.

Den andre personen som nominerats är Leif Nilsson för sin insats med Samhällsdialogen, “Jönköpings mest gedigna offentliga föreläsningsprogram”, enligt den presentation som hans hemförsamling Immanuelskyrkan i Jönköping ger.

Slutligen är också Peder Claesson, verksam i Elimkyrkan i Säter, nominerad. Han har blåst liv i ett brassband i församlingen, där folk med olika bakgrund och i olika åldrar nu musicerar tillsammans, en verksamhet Dagen skrev om tidigare i år.

Priset delas alltså ut i Värnamo den 19 november i samband med Dagengalan.

---

Fakta: DagenGalan

  • DagenGalan är tidningen Dagens alldeles egen gala, som i år kommer att hållas i Arken, Värnamo, den 19 november.
  • Flera pris kommer att delas ut under kvällen, förutom Bildas folkbildningspris handlar det om Årets opinionsbildare, Årets medmänniska, Årets församling och Utbultstipendiet.
  • Du kan läsa om de olika priserna och de nominerade på nyhetsplats i Dagen.

---

Fler artiklar för dig