Utrikes

USA-valet: Aborträtt stärks i flera delstater

Kaliforniens invånare har röstat för att ytterligare skydda aborträtten i delstaten. Detsamma gäller i delstaterna Vermont och Michigan, enligt amerikanska medier. Flera delstater har även tagit ställning till en möjlig legalisering av marijuana.

Väljaren James Miller i Flint, Michigan, säger att han röstade ja till lagändringen med hans döttrar, barnbarn och barnbarnsbarn i åtanke.

– Jag tycker att vi måste göra det rätta för kvinnorna. Det är hennes kropp; det är hennes ensak, säger han till nyhetsbyrån AP.

På valsedlarna i de tre delstaterna fanns frågor med olika formuleringar som alla kokade ner till att medborgarnas reproduktiva rättigheter ska skrivas in delstatslagarna. I reproduktiva rättigheter räknas vanligen även rätten till preventivmedel in, rapporterar CNN.

I djupt konservativa Kentucky har väljarna i stället tagit ställning till ett motsatt förslag: huruvida det uttryckligen ska skrivas in i delstatens författning att invånarna inte har rätt till abort. På onsdagsförmiddagen, svensk tid, är resultatet enligt AP fortfarande oklart. Delstaten har dock redan infört så gott som ett totalt förbud mot abort.

Straff för vårdpersonal

I Montana röstade invånarna ja eller nej till att införa straffrättsliga påföljder för vårdutövare som inte gör allt som är “medicinskt lämpligt och skäligt” för att rädda livet på nyfödda barn, inklusive när ett barn föga troligt föds efter en misslyckad abort. Resultatet är ännu inte fastställt.

Abortfrågan är på agendan i många delstater efter att Högsta domstolen i juni gick emot domslutet Roe mot Wade, som sedan 1973 gett amerikanska kvinnor rätt till abort. Beslutet i somras gör att det numera är upp till delstaterna att bestämma om abortförbud.

---

Fakta: Roe mot Wade

  • Roe mot Wade är ett rättsfall från 1973 där Högsta domstolen slår fast kvinnans rätt till abort i USA med hänvisning till det 14:e tillägget i konstitutionen, som handlar om den grundlagsskyddade rätten till privatliv.
  • Enligt Roe mot Wade är abort tillåtet fram till dess att fostret visar livsduglighet, vilket då beskrevs som mellan vecka 24 och 28. Aborter efter vecka 21 är dock mycket ovanliga i USA.
  • Namnet Roe mot Wade kommer från den gravida kvinna under pseudonymen Jane Roe som vann målet 1973 mot åklagaren Henry Wade.
  • Domen revs upp av Högsta domstolen den 24 juni 2022.

---

Fler artiklar för dig