Nyheter

Allt svårare situation för kristna i Qatar

Open Doors: Fotbolls-VM ett unikt tillfälle att sätta fokus på diskrimineringen av kristna

Situationen för kristna har försämrats i Qatar. Framför allt gäller detta utländska medborgare, som till exempel de tusentals gästarbetare som byggt VM-arenorna. Den bedömningen gör den kristna människorättsorganisationen Open Doors inför fotbolls-VM som inleds på söndag.

Varje år rankar Open Doors länderna i världen efter hur kristna behandlas. Den senaste mätningen, World Watch List 2022, toppas av Afghanistan tätt följd av Nordkorea och Somalia. Det är alltså länder där kristna har det allra svårast.

Qatar återfinns på artonde plats på listan, vilket är en försämring jämfört med förra året då landet placerade sig som nummer 28 av totalt 50 länder.

En viktig anledning till att situationen för kristna bedöms vara värre jämfört med tidigare är att många kyrkor tvingades hålla stängt även efter att restriktionerna efter covid-19 lättat på andra områden i samhället.

I Qatar, där människor föds in i islam, beräknar Open Doors att antalet kristna uppgår till 372 000.

Under den närmaste månaden hamnar det lilla landet med knappt 3 miljoner invånare i blickfånget. Som värd för fotbolls-VM, höjs kritiska röster att Qatar bryter mot mänskliga rättigheter.

Ett exempel är de kristnas situation. Kristna gästarbetare övervakas av myndigheterna medan inhemska kristna utsätts för påtryckningar från sina muslimska familjer och från samhället i stort.

– Kristna tvingas leva dolt och märks över huvud taget inte i Qatar. De lever ett undanskymt liv, berättar Anastasia Hartman, Open Doors talesperson i Mellanöstern, till The Tablet.

Framför allt har situationen försämrats för utländska kristna gästarbetare. Utan gästarbetarna, som till stor del ligger bakom bygget av de stora fotbollsarenor där VM-matcherna spelas, hade Qatar aldrig kunnat stå värd för mästerskapet.

Olagligt byta religion

Hon menar också att situationen är oroande för kristna konvertiter som är qatariska medborgare. Att konvertera från islam till kristendom är strängt förbjudet enligt de muslimska sharialagar som gäller i landet.

Den som konverterar från islam till en annan religion riskerar officiellt dödsstraff. Men dödsstraff har inte praktiserats i Qatar på många år, enligt The Tablet.

Qatar har skrivit under FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, men när det kommer till artikel 18 som handlar om religionsfrihet, hävdar landets regim att den har tolkningsföreträde. Detta öppnar för diskriminering, trakasserier och övervakning.

Center för kyrkor

Anastasia Hartman tycker att ledare från länder runt om i världen som besöker Qatar under fotbollsmästerskapet, ska uppmuntra regimen i Qatar att genomföra “nödvändiga samhällsförändringar” med syfte att förbättra förhållandena för kristna i landet.

De flesta kyrkor i landet är underjordiska husförsamlingar. Men år 2005 byggdes ett område utanför huvudstaden Doha där kyrkor tillåts verka öppet under vissa bestämda regler.

Den första kyrkan öppnade tre år senare och i området, som är känt som Mesaimeer Religious Center, finns olika kyrkor. Nio olika kristna samfund har samlats på platsen. Bland andra Katolska kyrkan, Anglikanska kyrkan och några ortodoxa kyrkor.

---

Fakta: Qatar

  • Cirka 2,8 miljoner invånare.
  • Antalet kristna är 372 000.
  • Islam är statsreligion.
  • Nio av tio medborgare är sunnimuslimer.
  • Fotbolls-VM pågår 20 november till 18 december.

---

Fler artiklar för dig