Nyheter

”Historiskt beslut”: Azerbajdzjan öppnar ambassad i Israel

På fredagen fattades beslutet som gör Azerbajdzjan till första shiamuslimska land med ambassad i Israel

“Ett historiskt beslut” sa Israels premiärminister Yair Lapid om beskedet. Den nya ambassaden ska ligga i Tel Aviv, där Azerbajdzjan redan har statliga byråer inom turism och handel.

Israel och Azerbajdzjan har haft diplomatiska förbindelser i över trettio år, och Israel har haft en ambassad i Baku sedan 1993. De båda länderna har också haft betydande handel sinsemellan. Israels premiärminister Yair Lapid välkomnade beslutet att nu öppna en ambassad i Tel Aviv.

“Azerbajdzjan är en betydande samarbetspartner för Israel och också det land som hyser en av de största judiska kommuniteterna i den muslimska världen”, sa Yair Lapid, som menade att den nya ambassaden kommer att leda till en fördjupning av relationerna mellan de båda länderna.

Turkiet återöppnade ambassad

Beslutet är också en frukt av den israeliska regeringens strävan att skapa starka diplomatiska relationer till den muslimska världen, sa Lapid till Jerusalem Post. Tidigare har Azerbajdzjan tvekat när det gäller för nära diplomatiska relationer med Israel av rädsla för att provocera sitt grannland Iran, Israels ärkefiende. Men tidigare i år stärktes relationerna mellan Israel och Azerbajdzjan när president Isaac Herzog bjöd in Azerbajdzjans president Ilham Alijev till Israel och också uppmanade honom att öppna en ambassad.

Fredagens besked kommer kort efter att även Turkiet – en nära allierad till Azerbajdzjan – återöppnade sin ambassad i Israel efter fyra års frånvaro, en frånvaro kopplad till den israeliska stormningen av ett turkiskt fartyg på väg med hjälpsändningar till Gaza 2010.

Kritik från Armenien

Azerbajdzjan och Israel har redan i dag starka handelsförbindelser, inte minst vad gäller vapen. Enligt Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) kommer en majoritet av Azerbajdzjans vapenimport just från Israel.

Tidigare har det kommit kritik mot Israel för landets vapenexport till Azerbajdzjan från Armenien, som befinner sig i en gränskonflikt med Azerbajdzjan, skriver nyhetssajten Al Arabiya. Armenien pekade då på att de drönare från Azerbajdzjans huvudstad Baku som användes mot Armenien kom just från Israel. Möjligen kommer Armenien därför inte att höra till de länder som ser övervägande positivt på att relationerna nu stärks mellan Israel och Azerbajdzjan.

---

Fakta: Två tredjedelar är shiamuslimer

  • Azerbajdzjan är en före detta Sovjetstat med muslimsk befolkning. Cirka två tredjedelar är shiamuslimer och en tredjedel är sunniter.
  • Staten kontrollerar religionsutövning och religiösa samfund.
  • Azerbajdzjan har – i motsats till bland annat grannlandet Armenien – en relativt stor grupp judisk befolkning.

---

Fler artiklar för dig