Nyheter

Påvens julgran stoppades av miljöaktivister

Var över 200 år - en annan gran valdes ut istället

En hög julgran hade utsetts för att skänkas till påve Franciskus och pryda Petersplatsen i Rom. Men när skogshuggare kom till platsen stoppades de i sista stund.

Sedan 1982 har det stått en ståtlig julgran utanför Peterskyrkan i Rom – den brukar helt enkelt kallas för Vatikanstatens julgran. Det var påve Johannes Paulus II som tog med sig traditionen från Polen, där det liksom i övriga Nordeuropa har varit vanligare med julgranar än i Italien. Traditionen blev dock snabbt en favorit – varje år skänks en julgran från någon av de italienska provinserna till påven och det har blivit prestigefyllt att hitta den bästa granen.

I år har granletandet omgärdats av problem. Anledningen är att det träd som först hade utsetts till att pryda Petersplatsen – en 30 meter hög silvergran från provinsen Rosello mitt i Italien – ansågs av miljöaktivister som ett felval. En av dem som protesterade var naturfotografen Dario Rapino, som redan 2019 höjde rösten för att silvergranen i Rosello borde stå kvar i skogen i stället för att föras till Petersplatsen. Enligt Rapino var trädet över 200 år gammalt och tillhörde en skyddad art i den här regionen, rapporterar Wanted in Rome.

Till slut fick också Dario Rapino och andra miljöaktivister rätt. När granen var på väg att avverkas i måndags stoppades det hela av skogvaktare efter ett sistaminutendirektiv från myndigheter. Silvergranen får nu leva vidare i sin skog. Men vad hände med påvens julgran?

Jo, efter en kompromiss kom de regionala myndigheterna fram till att det fanns ett lämpligare träd i närliggande Palena. Det är 26 meter högt och enbart 62 år gammalt, vilket gör att det nu är på väg till Petersplatsen i Rom för att sprida julstämning under december månad.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar