Inrikes

Storkyrkans torn var fallfärdigt - nu räddat

Upptäcktes i sista stund: “Kunde skyffla ut virket”

Vid renoveringen av Storkyrkans torn i Stockholm upptäcktes att den bärande träkonstruktionen var så rutten att risk fanns för att tornet skulle rasa. Storkyrkans torn har renoverats i två år men nu är renoveringen klar.

När den gamla plåten togs bort runt lanterninen – som tornets översta del kallas – upptäcktes att syllarna som håller tornet på plats i princip var uppätna av röta.

Det fanns varken ventilering eller korrekt avrinning under plåten, så många års fukt hade förstört träet, som i de äldsta delarna var från 1743.

– Delar av stommen var så rötskadad att vi kunde skyffla ut virket, säger Edman till TT.

Skickliga timmermän

Han säger att virket byttes ut med gamla metoder av 16 av de skickligaste timmermännen i landet. Svensk vinterfälld kärnfuru har använts och efter renoveringen är det tänkt att tornet ska stå i 100 år till.

Restaureringen av Storkyrkan i Gamla stan återställer fasaden till 1743 års utseende i barockstil. I det ingår ny rosa färg på putsen, nya lister och och kraftigare ornamentering på kyrkobyggnaden.

Grönt blev rött

Det som kommer märkas tydligast är att den gröna färgen högst upp på tornet har bytts till röd. Den nya kopparplåten har målats med en kulör som hittats i färgrester på tornet. Det var en lång process att få bygglov för den nygamla färgen.

Robert Edman är spänd på reaktionerna från allmänheten.

– Färgen kommer bli en förändring av stadsbilden när man tittar över Stockholms taklandskap.

I och med renoveringen kommer kyrkan mer att harmoniera med det renoverade Stockholms slott som ligger strax intill.

Ytterligare en kyrka i Stockholm har ett torn i dåligt skick. Johannes kyrka är avspärrad sedan en tid då det finns risk att även dess torn kan rasa.

---

Fakta: Storkyrkan i Stockholm

  • På 1200-talet låg på platsen en träkyrka som kallades bykyrkan. Första kända notering om “Stockholms Stora Kyrka” är daterad 1279.
  • Under åren har kyrkan renoverats i omgångar för att passa rådande byggnadsstil.
  • Vid förra sekelskiftet började församlingen kallas Storkyrkoförsamlingen och kallades så ända fram till 1989. Då bytte den namn till Stockholms domkyrkoförsamling.
  • Källa: Svenska kyrkan

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig