Nyheter

Premiärministerns fru stämmer rabbin - kallade henne för kristen

Lihi Lapid, fru till Israels premiärminister, stämmer en rabbin som påstått att hon är kristen. Hon skriver att uppgiften användes politiskt mot hennes man i valrörelsen nyligen – och understryker att den judiska traditionen är viktig för henne och att hennes farfarsfar var överrabbin.

JERUSALEM. Strax före Israels parlamentsval den 1 november började det spridas uppgifter i sociala medier om att Lihi Lapid, hustru till landets premiärminister Yair Lapid, skulle vara kristen. Att hon var en så kallad messiansk, Jesus-troende jude.

Påståendet kom först från en messiansk judisk aktivist och fördes vidare av ultraortodoxa judar som är starka motståndare till den messianska gruppen. Sedan fick det mycket stor spridning bland Yair Lapids politiska motståndare, främst bland anhängare till Benjamin Netanyahu, ledare för högerpartiet Likud, som vann valet och inom kort väntas bilda en ny regeringskoalition tillsammans med nationalreligiösa och ultraortodoxa partier.

Lihi Lapid, 54, dementerar kraftfullt påståendet. Hon kallar det “lögn” och “fake news”. Och nu stämmer hon rabbin Tovia Singer som spred uppgifterna i sociala medier.

“Jag har stämt mannen som spred lögnen att jag inte är judinna – eftersom jag är barnbarnsbarn till rabbin Moshe Avigdor Amiel, salig i åminnelse, överrabbin i Tel Aviv”, skriver hon på Facebook och Instagram.

“Jag stämde rabbin Singer eftersom ingen ska tvivla på min judiskhet. Eftersom min judendom tillsammans med min sionism är min identitet, en pulserande och aktiv del av mitt liv”, skriver hon.

Hon förklarar att hon tillsammans med sin familj följer den judiska traditionen. Och skriver att de högtidlighåller sabbaten och att hon fastar på den judiska fastedagen Jom Kippur.

Lihi Lapid, fru till Israels premiärminister, visar på Instagram att hennes farfarsfar var överrabbin.

Företrädare för sekulära Israel

Hennes man Yair Lapid, tidigare journalist och programledare, har under sin tid som politiker uppfattats som en företrädare för det sekulära Israel. De religiösa och ultraortodoxa partierna är hans främsta motståndare.

“Jag är judinna, jag är sionist, och jag tror att vi gjorde ett misstag när vi accepterade att man kallar oss ‘sekulära’… Vi är stolta judar och vår judendom är viktig för oss”, skriver Lihi Lapid, som är författare och fotojournalist, på sin Facebooksida.

Hon berättar att hennes hemsida blev hackad strax före valet och att “någon började lägga ut märkliga uttalanden i mitt namn”. Bland annat falska uppgifter om att hon övergått till kristendomen och falska bilder på henne och maken med ett kors.

Hon skriver att personen som först gick ut med uppgifterna har bett om ursäkt, men att “det naturligtvis är för sent, som de planerade” och att ursäkten inte har nått de “100 000-tals följare till snabba Likud-twittrare som spred lögnen”.

Med i messiansk församling

Redan tidigare har ultraortodoxa medier publicerat obekräftade uppgifter om att Lihi Lapids syster och svåger skulle vara – eller ha varit – medlemmar av en messiansk judisk församling.

Det är oklart hur många messianska judar det finns i Israel, men deras antal uppskattas till runt 15 000 i cirka 270 församlingar. Många medlemmar är ryskspråkiga invandrare från före detta Sovjetunionen, men det finns också ett växande antal infödda israeler.

Samtidigt kan det finnas upp till 300 000 messianska judar runt om i världen, de allra flesta i USA.

---

Fakta: Messianska judar i Israel

  • Antalet messianska judar växer i Israel. För 50 år sedan var de bara några hundra, i dag uppskattas antalet till runt 15 000 i 270 församlingar. Men de är en mycket liten del av Israels drygt sju miljoner judar (bland totalt 9,4 miljoner invånare).
  • Ett växande antal av de messianska judarna är infödda israeler, men de flesta har invandrat under senare årtionden från före detta Sovjetunionen.
  • De är väl integrerade i Israel. De tror på Jesus, men firar alla judiska helger.
  • Det händer att de ifrågasätts och avvisas i samhället. Kritiker säger att de uppträder under falsk flagg när de kallar sig judar fast de tror på Jesus. De utsätts ibland för trakasserier av extrema element.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig