Nyheter

Fem religiösa snackisar från fotbolls-VM

Alla verkar vilja ha Gud på sin sida då en ny världsmästare i fotboll ska utses

Maradona använde sig av Guds hand i fotbolls-VM 1986. I år har en annan stjärna, möjligtvis, fått hjälp av Guds hår. Här kommer några av de religiösa snackisarna som omgärdar fotbolls-VM i Qatar.

1. Guds hår

I fotbolls-VM 1986 gjorde Diego Armando Maradona ett av världens mest omtalade mål. Mot alla odds lyckades han hoppa högre än den engelska målvakten och avgjorde matchen med ett nickmål. I efterhand visade det sig att han i själva verket slog in bollen med handen, “Guds hand” förklarade Maradona i vad som troligtvis är fotbollshistoriens mest kända citat.

I årets fotbolls-VM är det superstjärnan Christiano Ronaldo som hamnat i blickfånget efter ett omtalat mål. Det är i matchen mot Uruguay som den portugisiske anfallaren sträcker fram sitt huvud för att ändra riktning på en boll som i momentet efteråt går in i mål. Ronaldo firar självsäkert som om allt var hans förtjänst. Men snart visar det sig att han aldrig nuddade bollen. Eller?

Det har blivit en livlig diskussion, inte minst på sociala medier, om Ronaldo faktiskt snuddade vid bollen med sitt hår och därmed borde stå som officiell målskytt i protokollet. “Guds hår”, skämtar många till det, eftersom Ronaldo själv hävdar att det var han som gjorde målet.

2. De portade korsfararna

Fotbollssupportrar bjuder ofta på en hel del spännande klädkreationer, ofta med koppling till sitt eget lands egen historia. Engelska fans har exempelvis klätt ut sig till korsfarare för att heja fram sitt landslag, vilket så klart är en blinkning till de historiska korstågen med mytomspunna legender om exempelvis kung Richard Lejonhjärta.

Men när VM var förlagt till det arabiska landet Qatar blev en beväpnad riddare med stora kors på sköld och rustning inte den mest lyckade dräkten. Korsriddarna gav sig historiskt nämligen iväg på militära upptåg mot de muslimska araberna. Även om det var återtagandet av Jerusalem som var i fokus, inte Qatar, ansågs denna klädnad som en stor förolämpning. Så det blev ett snopet slut för vissa av de engelska supportrarna när de inte släpptes in på arenan utan istället togs omhand av qatarisk polis.

3. Ayatollans fotbollsintresse

Irans landslag har haft ett mycket speciellt VM. Där hemma pågår ett folkligt uppror som den teokratiska diktaturen slår ned på med brutala medel. Frågan inför VM var hur landets fotbollslandslag skulle agera? Var det folkets lag, som skulle ge sitt stöd till protesterna, eller var det ayatollornas lag, som gav sitt stöd till den Iranska regimen?

Spelarna har verkligen gått en balansgång, där de inför sin första match inte sjöng med i nationalsången vilket sågs som en markering mot makten. Men efter hot mot släkt och vänner sjöng de något motvilligt med i sången under deras andra match.

Allt exploderade till slut då Iran ställdes mot landet som målats upp som den stora satan, USA. Det blev till slut en förlust och Iran åkte ut ur turneringen. Där hemma var det faktiskt många som firade detta, då flera ansåg att landslaget trots allt var en representant för regimen med ayatollah Khamenei i spetsen. Säkerhetsstyrkor svarade med våld och det rapporterats att minst en person sköts ihjäl efter att ha firat Irans uttåg ur fotbolls-VM.

4. Alla vänder sig till Gud

Är det ett fotbollsmästerskap eller ett bönemöte? Snarare är det bägge två. Under fotbolls-VM svämmar det nämligen över av religiösa uttryck. Alltifrån fans som öppet står och ber för sitt lag under matcherna, till spelarna som själva mer än gärna visar vad de tror på.

Kristna fotbollsspelare har länge visat upp sin tro på fotbollsplanen, alltifrån att göra korstecknet när de blir inbytta till att fira sina mål med att peka upp mot skyn i tacksamhet. Numera visar många upp sin identitet in på bara skinnet, där tatuerade kors dyker upp på halsar och armar. Här skiljer det sig åt mellan olika kristna traditioner, där de mest uttrycksfulla är spelare från katolska länder. Exempelvis de från Ecuador, som samlade hela laget för en tacksamhetsbön efter att ha gjort mål.

Men i och med att alltfler muslimska spelare börjat ta för sig har de också börjat visa upp sin tro på planen, oftast genom att fira sina mål genom att böja sin panna mot marken som under den muslimska fredagsbönen.

5. Det oblyga missionerandet

För första gången i historien har fotbolls-VM blivit förlagt till ett arabland, det konservativt muslimska Qatar. Detta stenrika land ska inte bara ha mutat till sig detta mästerskap, de har också lyckats flytta det till vinterhalvåret och kritiken mot att tusentals gästarbetare dött under bygget av alla arenor har väckt ett sådant ramaskri att många väljer att bojkotta mästerskapet.

Nu när VM väl hålls används det också till att sprida islam. Mest uppmärksammat är förbuden, dels att hbtq-symboler i regnbågens färger inte har tillåtits samt att det infördes ett förbud att sälja alkohol under matcherna.

Mindre uppmärksammat är att muslimska predikanter bjudits in att predika för fotbollsfansen. Utanför arenorna har det satts upp paviljonger som ska introducera fotbollsfans för vad islam är och även hotellrummen där supportrarna bor ska på olika språk ge information om islams förträfflighet. På vissa konton i sociala medier finns det också muslimska predikanter som skryter med hur människor från världens alla hörn har konverterat till islam, även om dessa berättelser får anses vara svåra att verifiera.

---

Fakta: Fotbolls-VM

  • Fotbolls-VM pågår för fullt just nu i det lilla landet Qatar, beläget på den arabiska halvön.
  • Det har blivit ett kontroversiellt mästerskap som många väljer att bojkotta på grund av värdlandets brister i mänskliga rättigheter.
  • Fotbolls-VM håller på till den 18 december då finalen spelas.

---

Fler artiklar för dig