Nyheter

Drunknade under dop när floden översvämmades

Tragedi vid ett dop i floden Jukskei i Johannesburg i Sydafrika

Fjorton medlemmar i en Johane Masowe-församling i Alexandra i Johannesburg drunknade i lördags, när floden där kyrkan förrättade dop drabbades av en störtflod.

Olyckan inträffade på lördagen, när 33 personer befann sig i vattnet för en dopceremoni i floden Jukskei. Enligt ögonvittnen ska många av dem ha stått på stenar i vattnet när de plötsligt översköljdes av kraftig våg. Minst 17 personer sveptes med av vattenmassorna, och 14 personer har hittills påträffats döda, skriver lokala medier.

Församlingsledaren ska ha klarat sig med nöd och näppe genom att klamra sig fast vid en nedhängande trädgren. Församlingsmedlemmen Victor Ncube berättade för media att han lyckats rädda fem personer som svepts med omkring 100 meter av vattenmassorna.

Ännu på måndagen fortsatte sökandet efter de tre personer som saknas.

Räddningstjänsten i Johannesburg uppmanar allmänheten att iaktta försiktighet vid liknande tillställningar i floden Jukskei, vars vattennivåer stigit de senaste månaderna efter kraftiga skyfall.

Klär sig i vitt

Sydafrikanska medier beskriver den drabbade församlingen som en Johane Masowe-församling. Namnet anspelar på Johannes döparen och kyrkan grundades i Zimbabwe av predikanten Shoniwa Masedza, som dog 1973 och som kallades just Johane Masowe. Det berättas bland annat i Dictionary of African Christian Biography.

Johane Masowes anhängare bildade flera olika samfund, så som Masowe weChishanu Church och Gospel of God Church. Dessa kyrkor firar sabbat på fredag respektive lördagar, och kallas ibland för vapostori.

Fler artiklar för dig