Nyheter

Hotad Stockholmskyrka öppnar igen nästa år

S:t Johannes kyrka öppnar igen i slutet av februari 2023

S:t Johannes kyrka i centrala Stockholm väntas öppna igen i slutet av februari. Tack vare att församlingen belånat en av sina fastigheter har reparationen av kyrktornet kunnat börja.

Dagen skrev senast i somras om S:t Johannes kyrka, som nu varit stängd i två år på grund av rasrisk. Då sökte församlingen närmast förtvivlat efter finansiering för att kunna reparera den drygt 130 år gamla kyrkan.

En sex ton tung motvikt i tornet hade drabbats av gravrost och höll på att vittra sönder. Om den faller från sin plats på 75 meters höjd riskerar den tryckvåg som uppstår vid smällen mot marken att dra ner hela kyrktornet.

Men nu är finansieringen säkrad, och reparationsarbetet kan starta, skriver Kyrkans tidning.

Kyrkan och kyrkogården beräknas öppna igen i slutet av februari, då man provisoriskt säkrat motvikten från att falla. Därefter ska materialet i motvikten bytas ut till rostfritt stål, varpå hela tornet renoveras.

Medel från fonder och lån

Av de 56 miljoner kronor som reparationerna beräknas kosta kommer 18 miljoner från kyrkoantikvarisk ersättning (KAE) och kyrkounderhållsbidrag (KUB), skriver tidningen. Övriga medel “bekostas av församlingens egna fonder och eventuellt ett lån”.

På sin Facebook-sida skrev församlingen i mitten av november att reparationsarbetet kunnat starta tack vare att man belånat sin fastighet på Frejgatan 31. Här ligger bland annat Stefanssalen, som i dag används vid till exempel dopkaffe, vigselmottagning och begravningskaffe.

Enligt kallelsen till kyrkofullmäktige, som hålls den 7 december, står församlingen nu inför ett beslut om att sälja fastigheten.
Fler artiklar för dig