Nyheter

Ärkebiskopens svar på Dagenläsarnas frågor: ”Det är min största utmaning”

I söndags välkomnades Martin Modéus som ny ärkebiskop i Svenska kyrkan. På fredagen svarade han på läsarnas många frågor om honom, sin nya roll och Svenska kyrkan, i realtid. Var med i samtalet i efterhand nedan.


Det är första gången som Dagen bjuder in till en frågestund av det här slaget, då läsarna kan skicka in frågor och få svar direkt av den intervjuade.

– Vi har alltid som målsättning att ställa läsarnas frågor i våra artiklar. Men det är ju extra spännande när läsarna själva får ställa frågorna, säger Dagens redaktionschef Rickard Ringqvist.

– Martin Modéus som ny ärkebiskop har ju en maktposition inom svensk kristenhet, så det känns extra roligt att få börja med honom.

Inga begränsningar

Rickard Ringqvist vill uppmuntra läsare att fråga ärkebiskopen “om både högt och lågt”.

– Är du nyfiken och undrar något som du inte fått svar på någon annanstans, så passa på att fråga. Kommer det väldigt många frågor måste vi göra ett urval, och så klart måste frågorna vara seriösa och inte innehålla personangrepp eller liknande.

Kanske är också Martin Modéus nyfiken, gissar han, som ställer upp på en frågestund med Dagens läsare mindre än en vecka efter det att han hållit sin första predikan som ärkebiskop.

– Dels vill han ju profilera sig som ny ärkebiskop, och dels blir frågorna ett sätt för honom att hålla örat mot marken och förstå vad människor undrar, säger Rickard Ringqvist.

– Sedan hör det ju till att som makthavare inom Svenska kyrkan ställa upp på intervjuer. Och det här blir i allra högsta grad en intervju, även om det är läsarna som ställer sina frågor direkt.

Delta som gäst

Du som läsare kan skriva in sina frågor ovan i liveverktyget “Ifrågasätt”. Man behöver inte logga in för att kunna skicka in frågor i förväg eller för att delta i frågestunden. Det räcker att skriva in sitt namn och ställa frågan som gäst.

– Men allra bäst är att logga in. Då kan du dessutom kommentera alla artiklar som läggs ut på nätet, där vi ser en stor ökning just nu av antalet kommentarer på Dagen.se, säger Rickard Ringqvist.

---

Fakta: Frågestund med Martin Modéus

  • Sker live på Dagen.se kl 13-14.
  • Man behöver inte vara prenumerant för att delta i frågestunden utan kan gå in som gäst.
  • Frågorna modereras av journalisten Johannes Stenlund, som sitter bredvid ärkebiskopen vid datorn på Ärkebiskopsgården i Uppsala.

---

Fler artiklar för dig