Nyheter

Anhöriga gick till fel grav i 17 år - gravsten stod fel

Engelska kyrkan ber om ursäkt för bristande rutiner

När Thomas Bell hade legat i jorden i 17 år och skulle få sin avlidna änka begravd bredvid sig uppdagades ett stort misstag – han låg inte alls på platsen som hans anhöriga trodde.

Thomas Bell var en engelsman som levde i staden Wingate i Durham i nordöstra England. 2005 avled han och begravdes på en kyrkogård i staden. En gravsten restes med Thomas Bells namn på och i 17 år gick anhöriga till Thomas Bell, som hans änka Hilda och has tre vuxna barn, till hans grav för att sätta dit blommor och tända ljus. De anade inga konstigheter.

Men i somras gick även Hilda Bell bort. Hennes önskan var att begravas bredvid Thomas Bell och familjen gick förstås hennes sista vilja till mötes. När graven förberedes för att kistan skulle sänkas ner framför Thomas Bells gravsten gjorde begravningsentreprenören en chockerande upptäckt: Thomas Bell låg inte där. Det berättar bland andra Metro.

I åtta veckor fick de anhöriga vänta medan begravningsentreprenören började gräva upp gravar – elva stycken – tills de slutligen hittade Thomas Bells kista. Det visade sig att han låg begraven några meter ifrån platsen dit de anhöriga hade gått för att sörja under de 17 åren.

– Vi kunde inte få frid förrän de var tillsammans och återförenade efter all den här tiden. Vi har levt dag till dag och hoppats att varje telefonsamtal ska handla om att han hade hittats. När de till slut sa att de hittat honom var jag tvungen att dubbelkolla två gånger så att de var säkra på att det verkligen var han, sa sonen Tom Bell till Metro.

Kyrkan i Sunderlands stift, som hade hand om begravningen av Thomas Bell, har fått hård kritik och Engelska kyrkan inledde genast en utredning. Enligt den har kyrkans rutiner varit bristande. Det har också funnits problem med att inbrottstjuvar snott åt sig dokument som har gjort att det finns glapp i kartläggningen av alla gravar. Engelska kyrkan har bett om ursäkt för misstaget.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig