Nyheter

Stark antisemitism bland de som planerade tysk statskupp

“Det kan även finnas kristna i dessa grupperingar” varnar religionsforskaren dr. Michael Blume

En adelsman, en högt uppsatt politiker och en före detta fallskärmsjägare fanns bland dem som greps i onsdags anklagade för planer på att genomföra en statskupp i Tyskland. De gripna är alla högerextrema från olika politiska grupperingar, och en sak förenar dem: en stark antisemitism.

Det väckte bestörtning när tyska polisen i veckan efter en stor polisrazzia grep 25 personer. De gripna hade, menar polisen, långtgående planer på att med våld ta makten i Tyskland och förpassa det demokratiska styret till gårdagen. Totalt 50 personer utreds också för samröre med gruppen.

Enligt brittiska Daily Mail hade gruppen “långtgående planer på att storma det tyska parlamentet”.

Nitton av de gripna sitter i nuläget häktade, rapporterade TT på torsdagen. Fler gripanden är att vänta, och polisen har i dagsläget gjort omkring 150 husrannsakningar. Där har vapen och annat beslagtagits. Utredarna kopplar ihop gruppen som nu sitter häktad med den så kallade Reichsbürger-rörelsen, som vill återupprätta det tyska kejsardömet.

Prins skulle bli Tysklands nye ledare

Vilka är då de personer som har gripits? De som pekas ut som ledare för gruppen är en välkänd tysk adelsman, den 71-åriga prins Heinrich XIII Reuss, samt en 69-årig före detta fallskärmsjägare. Planen var att prinsen skulle bli Tysklands nye ledare. Han ska också ha kontaktat Ryssland för “förhandlingar”.

Bland de gripna finns både konspirationsteoretiker och människor kopplade till olika nätverk och politiska grupperingar. Många av dem har band till Reichsbürger-rörelsen, en högerextrem rörelse som startade på 1980-talet. Den är starkt antisemitisk, förkastar demokratin och är historierevisionistisk. Här förnekas till exempel att Förintelsen ägt rum.

Reichsbürger-rörelsen har tidigare tagit till våld, till exempel dödades en polis år 2016 och tre skadades svårt när Reichsbürger öppnade eld vid en razzia utanför Nürnberg.

Rörelsen är ganska spretig, och här finns till exempel människor som menar att Hitler inte är död, utan har flytt med ett ufo till Antarktis. Nu varnar en tysk religionsexpert för att det också kan finnas kristna knutna till rörelsen. Det finns, säger han, ett “starkt esoteriskt kristet innehåll” i Reichsbürger-rörelsen.

Har varnat för radikaliseringen

– Men de stora kyrkorna känner till detta problem, och jag är glad över det. säger dr Michael Blume, religionsforskare och expert på antisemitism i delstaten Baden-Württemburg, till den katolska nyhetssajten Domradio.

Han är inte förvånad över gripandena i veckan. Själv har han länge varnat för att de högerextrema grupperna skulle radikaliseras och slutligen ta till våld.

– Det här är förmodligen inte den sista terroristcellen vi hittar i Tyskland, säger han.

Michael Blume pekar på att samma typer av rörelser finns över hela världen, och att det finns samband mellan dem. Attacken mot kongressen i USA drevs av samma typ av ideologi och tankemönster som återfinns i Reichsbürger-rörelsen, menar han. De bakomliggande orsakerna till att rörelser som dessa växer är framför allt en rädsla för allt som “skrämmer och överväldigar”.

– Till exempel viruset, men också demokrati och mångfald. Man gör detta till en fiendeberättelse. Med viruset säger man att Rotschild och Bill Gates var skyldiga. Media är konspiratörer, och de demokratiska politikerna är alla köpta. I stället för att ta itu med egna rädslor och motsättningar projicerar man dem på fiendebilder.

“Kyrkorna har ett ansvar”

Resultatet har blivit ökande antisemitism, radikalisering och nu också förberedelse till våld. Michael Blume säger att kyrkorna har en viktig uppgift i att bekämpa dessa tankemönster och ideologier. Han pekar på att kyrkorna här har ett ansvar, både för att bekämpa antisemitismen men också för att motverka antidemokratiska ideologier.

– Vi måste lära oss prata om rädslor. Coronapandemin ligger bakom oss. Men klimatkrisen kommer, och med den flyktingströmmar. Vatten kommer också att bli ett stort problem när vattenbristen sprider sig över världen.

Han uppmanar kyrkorna att inte lämna människor ensamma med sin oro utan i stället sprida hopp.

– Vi behöver ett starkt kristet engagemang mot den rädsla som gror i dessa grupperingar, säger han.

---

Fakta: Slog till mot 130 bostäder

  • Rörelsen Reichsbürger (Rikstyskar) består av cirka 21 000 personer, varav 1000 är att betrakta som högerextrema enligt tyska polisen.
  • Det var i onsdags som den tyska polisen slog till mot 130 bostäder och förråd runt om i Tyskland. Minst 3000 poliser deltog. De gripna anklagas för att ha planerat en statskupp.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig