Nyheter

Desmond Tutus fredssträvan hyllas inför Nobelfirandet

Eftersom kriget rasar bara några hundra mil bort valde Kungliga Musikhögskolan i Stockholm att peka på vikten av fred. Det preludium som i år framfördes för fjärde gången inför Nobelfirandet tillägnades därför fredspristagaren och Sydafrikas tidigare ärkebiskop Desmond Tutu.

På annandag jul är det ett år sedan den sydafrikanske kyrkoledaren och fredsambassadören Desmond Tutu gick ur tiden. 1984 tilldelades han Nobels fredspris, allt medan Sydafrika fortfarande knäade under det vita apartheidstyret. Inför fredagskvällens framförande av Preludium inför Nobel deklarerade Kungl. Musikhögskolan att man i år gör det för att det “lyfter freden och fredspristagare Desmond Tutus storartade gärning”. Avsikten var att sätta fokus på fredliga krafter både vetenskapligt och musikaliskt.

Arrangemanget hölls i Kungasalen på Musikhögskolans campus där åhörarna fick höra musikstycken framförda av Kung. Musikhögskolans egna musiker samt musiker från sydafrikanska North-West University. Hedersgäst var Mpho Tutu van Furth, författare och präst tillika ärkebiskop Desmond Tutus dotter. Hon medverkade också i programmet. Det gjorde även Cecilia Stenfors, docent vid Stockholms universitet och Karolinska institutet.

Film visades

För publiken delade Mpho Tutu van Furth olika händelser ur sin fars liv. Därtill bjöds det på filmvisning. Även där var fredspristagaren Desmond Tutu i centrum när några brottstycken ur A tree has fallen – remembering Archbishop Desmond Tutu visades. Filmen, som är producerad och regisserad av journalisten Marika Griehsel, premiärvisades i september i Göteborgs domkyrka i samband med den årliga bokmässan.

– I dessa tider känns det särskilt angeläget att lyfta fram Desmond Tutus arbete för fred och vi är oerhört stolta och glada över att kunna fokusera helhjärtat på det under årets Preludium inför Nobel, sa initiativtagarna Eva Bojner Horwitz och David Thyrén i ett uttalande inför kvällen.

Tillsammans med Marika Griehsel var de också kvällens presentatörer.

Lektor David Thyrén och professor Eva Bojner Horvitz var presentatörer för "Preludium för Nobel" på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm den 9 december 2022.

---

Fakta: Preludium inför Nobel

  • Framförs på initiativ av Kung. Musikhögskolan i Stockholm.
  • Har sedan premiären för fyra år sedan blivit en tradition som arrangeras kvällen före det årliga Nobelfirandet.

---

Fler artiklar för dig