Nyheter

Efter hundra års väntan: Sacré Coeur utsedd till historiskt monument

Franska staten vill nu att “marängen” ska bli skyddsvärd - motståndare tycker inte den är värd det

I december i år klassades till sist den välkända kyrkan högst uppe på Montmartre som historiskt monument. Bakom motståndet mot att göra kyrkan skyddsvärd har funnits både förakt mot artonhundratalsarkitektur och en ovilja mot symboler för fransk “återkristning”, enligt experter.

Efter Notre Dame är Sacré Coeur den mest välbesökta kyrkan i Paris. Miljoner turister har häpnat över den vitlysande kyrkan på toppen av Montmartres kulle. Filmer som “Amelie från Montmartre” har gjort kyrkan än mer känd. Därför kan det tyckas märkligt att kyrkan inte förrän i december i år slutligen listades som “historiskt monument” i Frankrike.

Motstånd mot “återkristning”

Bakom motståndet mot att klassa kyrkan som särskilt skyddsvärd finns bland annat det faktum att arkitektur från 1800-talet fram tills nu ofta inte fått tillräcklig uppskattning, tror Laurent Roturier vid franska kulturdepartementet, intervjuad av tidningen La Gazette när det första steget för kyrkans väg mot att hamna på listan togs år 2020. Men det har även funnits andra skäl till att man inte velat se Sacré Coeur på listan över nationella monument – historikern Alexandre Gady menar att det finns ett slags förakt för “kyrkor som visar på återkristning”.

Skulle vara “försoningsoffer”

Sacré Coeur byggdes mellan 1875 och 1923 efter en donationskampanj som är en av de största genom tiderna i Frankrike. Initiativet togs av katolska kyrkan, men 80 procent av de tio miljoner givarna kom från allmänheten. Kyrkan var tänkt att vara ett “försoningsoffer” då Montmartre varit scen för många av de blodiga händelserna under Pariskommunen 1871. Historieskrivningen runt dessa händelser är, säger kulturministeriet i ett pressmeddelande enligt tidningen La Croix ,“fylld av kontraster”. Men, betonar man: “att skydda ett historiskt monument innebär inte att glorifiera den ena eller den andra aspekten”.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar