Nyheter

Kyrkor och synagogor får skydd i jul efter hot

Hotet från terrorister i Frankrike bedöms “mycket högt” under jul och Chanukka enligt inrikesministern

Fransk polis får extra resurser för att skydda kyrkor och synagogor mellan 18 och 26 december. Gérald Darmanin säger att han vill se “fysisk närvaro, till fots” framför kyrkor och synagogor.

Under veckorna framåt firas både den kristna julen och den judiska högtiden Chanukka. Inför dessa högtider bedöms nu hotet från terrorister som “mycket högt” i Frankrike. Efter begäran från inrikesministern förstärks nu skyddet runt judiska och kristna samlingsplatser, rapporterar Evangeliques Point Info.

Den 24 december blir det extra förstärkningar vid katolska kyrkor i samband med midnattsmässan. Också den 6 januari, när armenier firar jul, och den 7 januari när den ortodoxa julen infaller, kommer polisen att särskilt bevaka kyrkor.

Även militären kan kallas in

Förstärkningen av skyddet sker i samverkan med berörda församlingar, som tillsammans med polisen identifierar risker vid samlingarna. Inrikesminister Gérald Darmanin beskriver i ett brev till de franska departementen att han vill se “ett generellt utökat skydd, fysiskt och till fots” runt kyrkor och synagogor. Han önskar att både departementen, polisen och även militären deltar i samverkan inför bevakningen av de högtider som man nu befarar kan bli mål för terroristattacker.

Darmanin säger enligt kristna dagstidningen La Croix att hotet från terrorister beror på “det fortsatt stora hotet från extremister i vårt land” och på “spänningar på det internationella planet”.

Terroristattacker och vandalisering

Franska kyrkor, synagogor och även samlingsplatser som skolor har varit utsatta för en rad attacker och vandalisering under senare år. I oktober 2020 dödades till exempel tre personer vid en knivattack vid en kyrka i Nice. Frankrikes president Emmanuel Macron har tidigare sagt att han önskar se en “fördubbling” av polisnärvaron i Frankrike på offentliga platser fram till år 2030.

Fler artiklar för dig