Inrikes

Larm inför jul: ”Socialen hänvisar till kyrkan”

Behoven har ökat i år, uppger flera församlingar.

En kasse med lite julmat – eller ett presentkort på någon mataffär. Runt om i landets församlingar pågår arbete med att försöka hjälpa utsatta inför jul. Behoven har ökat, uppger flera församlingar.

– Överlag skulle jag villa säga att behoven är stora. Inte bara nu inför jul, utan de har ökat väldigt i takt med inflation och alla åtstramningar, säger kyrkoherde Karin Holmgren Nilsson i Kvidinge församling i nordvästra Skåne.

”Noll kronor på sitt konto”

Den lilla skånska församlingen erbjuder i år en kasse med julmat inför jul – till den som behöver. Kassen innehåller alltifrån köttbullar till grötris, pepparkakor och clementiner. När TT ringer har ett tiotal hushåll redan bokat sig för att hämta maten.

– Det är det lilla, men ändå att det blir en hjälp. Flera säger att de har noll kronor på sitt konto – jag kan inte handla någon mat, berättar Karin Holmgren Nilsson.

– Det blir allt vanligare att de säger att socialen inte kan hjälpa mig och att socialen hänvisar till kyrkan.

I svenska kyrkan i Falköpings församling packas en liknande kasse med julmat. Runt 200 kassar delas ut i år, berättar diakoniassistent Maria Kristiansson. Hon vittnar om ett ökande antal samtal från de som söker hjälp på olika sätt i år. Och det är fler som söker hjälp, säger hon.

– Vi räknar kallt med – när väl julen passerat – att vi då får sammankalla till möte med kommunen, socialen, alla kyrkor och hjälporganisationer.

Efter jul väntar januari, en månad som kan betyda tom kassa och dessutom även högre elräkningar att betala.

– Vi tror det blir ett väldigt tryck.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig