Nyheter

Södertäljebor samlade in nära halv miljon till kyrkornas julkasse

“Helt sanslöst och underbart” säger insamlingsgeneral Helen Jaktlund i Pingstkyrkan Södertälje

Förra året slogs insamlingsrekord till populära ”Julkassen” och ”LT-klappen” i Södertälje. Att det skulle bli rekord även i år trodde inte Helen Jaktlund.

– Människor har det sämre i år, ändå blev det nytt rekord. Det är underbart, säger hon.

Tack vare matkassen ”Julkassen” och presentkorten ”LT-klappen” kan även människor med skral ekonomi fira jul i år. Hjälpen ges genom insamling i Södertälje, som sköts genom Pingstkyrkans och Svenska kyrkans försorg. Även lokaltidningen LT är med i arbetet, liksom företagare och andra som helt ideellt ställer upp och bidrar genom arbete eller pengar. Pingstkyrkan är ansvarig för Julkassen, medan Svenska kyrkan samlar in pengar till LT-klappen.

– Vi har många fattigpensionärer i området. Och barnfamiljer som behöver hjälp, berättar Helen Jaktlund för Dagen.

“Ser att man behöver hjälpa andra”

Förra årets rekordinsamling till Julkassen landade på 453 095 kronor. I år blev det alltså nytt rekord: hela 489 000 kronor. Detta trots att tiderna är bistra ekonomiskt och många har fått det sämre.

– Jag trodde att det skulle märkas i insamlingarna. Men kanske är det så att man kommer på att man behöver hjälpa andra i dessa tider, säger Helen Jaktlund.

Svenska kyrkans insamlingsledare Johanna Sabel, säger till LT att södertäljeborna ”spurtat rejält” sista veckan. Det gör att slutresultatet för LT-klappen hamnar i stort sett på samma nivå som förra året, bara 1000 kronor mindre i år. Resultatet i år för LT-klappen blev 133 270 kronor.

Hela staden är engagerad

Insamlingen till LT-klappen avslutades på luciadagen i tisdags, och Johanna Sabel berättar att många kom fram och ville skänka en slant när Svenska kyrkan sålde glögg och pepparkakor utanför Lunagallerian. Hon säger att Södertälje församling troligen kommer att bidra med en slant till LT-klappen, vilket innebär att det blir ett rekordår både för Julkassen och LT-klappen och den sammanlagda summan hamnar på över halva miljonen.

Helen Jaktlund berättar att i stort sett hela staden är engagerad i arbetet med att samla in pengar.

– Om jag går ner och handlar kommer det fram människor till mig och säger att de vill hjälpa till. Det är ett jätteengagemang från alla håll.

Nu på måndag ska kassarna skickas iväg, och då finns en mängd volontärer på plats. Senare i veckan, på onsdag, bjuds det på jullunch. Då bidrar elever från en kockskola och lagar maten.

---

Fakta: Rekord – igen

  • Så här mycket pengar har samlats in till Julkassen de senaste tre åren: 2022: 489000 kr 2021: 453095 kr 2020: 446013 kr.
  • Motsvarande siffror för LT-klappen är: 2022: 133270 kr 2021: 134200 kr 2020: 174000 kr.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig