Nyheter

Skolresor till Auschwitz får nya pengar från regeringen

Välkomnas av Svenska kommittén mot antisemitism

Det blev nya pengar för hågkomstresorna till Förintelsens minnesplatser, så som Auschwitz i Polen. Det framgår av en satsning som presenterades av regeringen förra veckan.
– Regeringen har lyssnat på oss och förstått frågan, säger Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.

Flera medier uppmärksammade tidigare i december att regeringens budget inte innehöll något fortsatt bidrag till den fleråriga satsning på skolresor till framför allt Auschwitz som kunnat genomföras tack vare Svenska kommittén mot antisemitism SKMA.

I samband med det lovade kulturminister Parisa Liljestrand (M) ett ”större paket i arbetet mot antisemitism”.

Den första delen av detta lades fram den 12 december: regeringen avsätter sex miljoner kronor för utbildningsinsatser och hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser under 2023, ”för att öka kunskapen och förståelsen om antisemitism historiskt och i dag bland svenska ungdomar och lärare”.

– Jag är mycket nöjd, säger Willy Silberstein, ordförande för SKMA, till Dagen.

– Regeringen var snabbfotad, har lyssnat på oss och förstått frågan.

Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism. Bilden är från 2010.

Även om projektet nu kan fortsätta utan avbrott, skulle han allra helst önska att satsningen på hågkomstresor permanentades.

I den satsning mot antisemitism som presenterades av regeringen ingår dessutom tre miljoner kronor som fram till 2024 ska användas för att i skolor och museer sprida Dimensions in Testimony – interaktiva videoinstallationer där man kan samtala med överlevande från Förintelsen.

Vidare avsätts 45 miljoner kronor 2023 och 55 miljoner kronor från 2024 till Sveriges museum om Förintelsen, vars första utställning öppnar i juni 2023 i en tillfällig lokal i Stockholm.

---

Fakta: Hågkomstresor

  • Sedan 2018 har Forum för levande historia haft uppdraget att stärka förutsättningarna för hågkomstresor, som genomförts genom Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA).
  • Syftet med resorna är att öka kunskapen om Nazitysklands förbrytelser mot judar, romer och andra grupper.
  • Enligt SKMA deltog runt 750 elever och 200 lärare i studieresorna mellan 2018 och 2021.
  • När Forum för levande skola avrapporterade uppdraget 2021 skrev man att det vore önskvärt ”att fler skolor skulle få ta del av hågkomstresor och att staten skulle gå in och stötta dessa verksamheter.”

---

Fler artiklar för dig