Nyheter

Statsministern lagade kyrkans julbord på julafton

Förberedde mat till kyrkans öppna julbord i Strängnäs

Ulf Kristersson med fru och barn hjälpte till att laga maten till den gemenskapslunch som kyrkorna i Strängnäs ordnar på julafton.
– Jag tog mig an ägghalvor, ris à la Malta och grönkålssallad, säger statsministern till Aftonbladet.

Gemenskap på julafton är ett samarbete mellan Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, Olivehällkyrkan, Pingstkyrkan och Frälsningsarmén.

I en artikel i Aftonbladet berättar Ulf Kristerssons fru Birgitta Ed, som prästvigs för Strängnäs stift i januari, att familjen varit med och hjälpt till med förberedelserna för lunchen i flera år.

– Förra året stekte Ulf köttbullar så vi är involverade hela familjen, säger hon.

Åkte hem

Visserligen firar familjen i år jul på Harpsund, en gård som kan användas av statsministrarna på deras fritid. Men på juldagens morgon reste de till hemstaden Strängnäs för att kunna hjälpa till som vanligt med lunchen.

”Sedan några år tillbaka är det vår jultradition att på julaftons morgon hjälpa till och förbereda kyrkans julbord, som sedan står öppet för den som vill”, skriver Ulf Kristersson i ett inlägg på Facebook den 24 december.

”Så även i år. Det steks köttbullar och prinskorvar, görs ris á la Malta och sillar dukas upp. I år dessutom i gnistrande vintersol och fem minusgrader”.

På sin Instagramsida har statsministern lagt upp videoklipp från förberedelserna i kyrkans kök, vilka avslutas med att man får en skymt att de findukade borden.

Fler artiklar för dig