Nyheter

Synagoga utsatt för försök till mordbrand

Två män försökte sätta eld på porten till synagogan i Norrköping

Synagogan i Norrköping har utsattes natten till den 19 december för vad som misstänks vara försök till mordbrand. Händelsen är polisanmäld.

Dagens Nyheter har talat med synagogans säkerhetschef, som av hänsyn till sin och familjens säkerhet vill vara anonym. Han berättar att de kameror som övervakar byggnaden visar hur två män tar sig över stängslet runt synagogan och sedan försöker sätta eld på porten till byggnaden.

– Som tur var så tog det sig inte ordentligt, utan det släcktes av väder och vind, säger säkerhetschefen.

Även om firandet av den judiska högtiden chanukka inleddes vid solnedgången den 18 december, fanns det just då inga människor i synagogan.

Vanligt vid högtider

– Vi brukar fira första natten av chanukka då, men vi valde att fira lite innan och därför fanns det ingen där, säger säkerhetschefen, som tillägger att man brukar utsättas någon slags attentat första natten av en judisk högtid.

I samband med att den judiska påsken inleddes i mars 2021 larmades polis till synagogan i Norrköping efter att allmänhet sett dockor upphängda i en ställning. I anslutning till detta fanns också ett skriftligt budskap. Då inleddes en förundersökning gällande hets mot folkgrupp.

På hemsidan för Judiska församlingen i Stockholm uppmanar Judiska Centralrådet ”beslutande instanser och ansvariga politiker i Norrköping att skyndsamt vidta åtgärder för att förhindra fler incidenter och att öka säkerheten för den judiska församlingen och synagogan i Norrköping”.


Fler artiklar för dig