Nyheter

Bob Dylan om sin kristna tro: “Läser Skrifterna mycket”

“Jag tror på fördömelse och frälsning, liksom på predestination”, säger den amerikanske singer-songwritern.

Han läser Bibeln, tänder ljus och och tror på fördömelse och frälsning. Artisten och Nobelpristagaren Bob Dylan berättar i en ny intervju om sin kristna tro och säger att han tror på ”alltihop”.

Den amerikanske singer-songwriter-artisten har sedan sitt genombrott på 1960-talet haft ett motsträvigt förhållande till journalister och ger inte gärna intervjuer. Med anledning av sin nysläppta bok The Philosophy of Modern Song har han dock låtit sig intervjuas av Wall Street Journal, skriver Världen idag.

När Wall Street Journals reporter frågar Bob Dylan om denne brukar sträcktitta på tv-serier på nätet eller använda annan teknologi för att slappna av, svarar artisten att två, tre timmar framför skärmen är alldeles för lång tid för honom.

”Tror på alltihop”

81-åringen ger exempel på några äldre serier som han sträcktittat på, men säger att han aldrig tittar på något som är ”illaluktande eller ont”, vilket tycks bero på hans kristna tro.

– Jag är en religiös person. Jag läser Skrifterna mycket, mediterar och ber, tänder ljus i kyrkan. Jag tror på fördömelse och frälsning, liksom på predestination (förutbestämmelse). De fem Moseböckerna, Paulusbreven, åkallan av helgonen, alltihop, säger Bob Dylan.

Han berättar också att ”sakral musik, kyrkomusik, ensemblesång” var hans första kärlek i fråga om musikstil.

Bibliska teman har återkommit

Bibliska teman har genom åren återkommit i Bob Dylans sångtexter. Mellan 1979 och 1981 släppte han, till många fans förtret, tre skivor med uttalat kristet tema, vilket återspeglade den personligt kristna tro som han börjat bekänna sig till. De åren brukar benämnas Dylans kristna period.

2016 tilldelades Dylan Nobelpriset i litteratur. Han avstod från att resa till Stockholm på Nobeldagen för att motta priset ur kungens hand. I stället tog han emot priset flera månader senare i ett möte med Svenska Akademien i Stockholm, utanför mediernas strålkastarljus.

---

Fakta: Bob Dylan

  • Singer-songwritern slog igenom med albumet The Freewheelin’ Bob Dylan 1963.
  • Mellan 1979 och 1981 släppte Dylan tre skivor med tydligt kristet tema: ”Slow train coming” (1979), ”Saved” (1980) och ”Shot of love” (1981).
  • 2016 tilldelades Bob Dylan Nobelpriset i litteratur.

---

Fler artiklar för dig