Nyheter

Elkostnaden för ett dop: 5 000 kronor

Nu väljer Svenska kyrkan i Västerås att tillfälligt stänga flera kyrkor

Elräkningen för ett bröllop eller ett dop i en äldre kyrka kan i vinter landa på 5 000 kronor. Nu vidtar Västerås pastorat flera åtgärder för dra ned på förbrukningen av el. Bland annat hålls vissa kyrkor stängda.

Åtgärderna vidtas efter årsskiftet – först efter jul- och nyårsfiranden – och innebär bland annat att några av de äldre kyrkor i Västerås pastorat som drar mest el kommer att vara stängda under några månader. Elkostnaden för en enda aktivitet eller kyrklig handling i dessa kyrkor kan under vintern bli så hög som 5 000 kronor, uppger pastoratet.

– Vi är kyrka även utanför våra lokaler och finns alltid närvarande i samhället på många vis, säger Daniel Eklund, domprost i Västerås stift, i ett pressmeddelande.

Domprost Daniel Eklund vid kyrkport.

Gäller inte begravningar

Stängningarna ska dock inte omfatta begravningar. För att tillgodose efterlevandes önskemål kommer begravningar även fortsättningsvis att erbjudas i alla Svenska kyrkans kyrkor i Västerås.

En annan av åtgärderna är sänkning av temperaturen i de kyrkor som håller öppet. Efter årsskiftet ska det vara cirka 17 grader varmt i kyrkorna.

Besparing på cirka en miljon

Åtgärderna beräknas medföra en besparing på omkring en miljon kronor för Västerås pastorat, men syftet med åtgärderna är inte enbart att sänka de egna elkostnaderna – utan också att göra elen tillgänglig för andra verksamheter i samhället, uppger pastoratet.

– Självklart hade vi önskat att världsläget var ett annat och att vi skulle kunna hålla öppet som vanligt. Men vi tror att alla har full förståelse för att vi, precis som resten av samhället, behöver vidta åtgärder, säger Daniel Eklund.

---

Fakta: Västerås pastorats åtgärder för minskad elförbrukning

Åtgärderna avser framför allt tre områden:

  • Sänkning av temperaturen i kyrkorna till omkring 17 grader.
  • Energibesparande åtgärder som tätningar, installation av flera luftavfuktare samt justering av drifttider och andra parametrar i de tekniska systemen.
  • Säsongsstängning av vissa äldre kyrkor

---Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar