Nyheter

Brasilien sörjer fotbollsgiganten Pelé

Slog igenom i fotbolls-VM i Sverige 1958

Brasiliens regering har utlyst tre dagars landssorg för att hedra Pelé, som avled på torsdagen, 82 år gammal. Han anses av många som den störste fotbollsspelaren genom tiderna.

Pelé, som egentligen hette Edson Arantes do Nascimento, opererade bort en tumör i tjocktarmen förra året. Den 29 november i år lades han in på Albert Einstein-sjukhuset i São Paulo för att hans medicinering behövde justeras. Efter att hans hälsoläge försämrats den senaste månaden berättade Pelés familj i torsdags att fotbollslegenden gått bort.

Pelé är ensam om att ha vunnit tre VM-guld och klassas som en av de bästa genom alla tider. Hans offensiva och tekniskt skickliga spelstil, med finter, klacksparkar och frisparkar, kom att förkroppsliga uttrycket ”sambafotboll”, eller jogo bonito (det vackra spelet).

”Den mest gudomliga fotbollsspelaren och den gladaste av människor. Bara ett fåtal utvalda har kommit i närheten av hans spel. Tre gånger fick han lyfta den mest eftertraktade gyllene trofén tre gånger i den där vackra gula tröjan. Han må ha lämnat oss, men inom fotbollen kommer han alltid att vara odödlig”, sammanfattar den tidigare fotbollsstjärnan Gary Lineker på Twitter efter dödsbudet.

Spelade boll med grapefrukt

Pelé fotbollsresa började på gatorna i Bauru i São Paulo, där barnen spelade boll med en grapefrukt eller en strumpa som stoppats med trasor eller tidningspapper. Familjen var fattig och Pelé jobbade extra på kaféer. Men hans pappa var fotbollsspelare och det tog inte lång tid innan den explosivt snabba pojken visade sig ha talang för spelet.

– Jag ville bara spela som min pappa, har han sagt i intervjuer.

Att den brasilianska fotbollens nationalhjälte kom att kallas för Pelé beror, har han själv berättat, på att han som barn inte kunde uttala namnet på en målvakt som han beundrade, och som kallades Bilé.

När Pelé var elva år kom han med i fotbollsklubben Santos ungdomslag, där han snabbt avancerade till att spela med de vuxna. Han debuterade som proffs som 16-åring, och fick han följa med landslaget som reserv när fotbolls-VM skulle gå i Sverige 1958.

Den då 17-årige Pelé gjorde två mål när Brasilien besegrade Sverige med 5–2 i finalen, och gav landet dess första VM-guld i fotboll. Pelés första VM-mål i Stockholm, i matchen mot Wales, har röstats fram som ett av VM-historiens allra bästa, och tas alltid med när hans insatser rankas.

Hängiven katolik

Pelé var troende katolik livet ut och på Vatikanmuséet finns en tröja som han signerade åt påve Franciskus.

– I hela mitt liv tackar jag Gud. Min familj var mycket religiös, sa han i en intervju med The Guardian år 2003.

När tidningen Metro 2007 frågade honom vem han skulle rösta på som president för hela världen, drog fotbollslegenden inte på svaret en enda sekund.

– Jag skulle utan tvekan rösta på Gud. Utan Gud är vi ingenting, sa han, skrev bland annat Dagen.

– Han gav oss människor en fri vilja, så att vi kan göra vad vi vill. Dessvärre har människan missbrukat sin fria vilja. I Brasilien, till exempel, har vi stora möjligheter men sorgligt nog finns mycket fattigdom och lidande och många barn dör av svält. Det är inte Guds fel utan ett resultat av att samhället har missbrukat sin frihet.

---

Fakta: Pelé

  • Föddes i Três Corações, Minas Gerais, i Brasilien den 23 oktober 1940.
  • Hans riktiga namn var Edson Arantes do Nascimento.
  • Slog igenom i fotbolls-VM i Sverige 1958.
  • Vann tre VM-guld för Brasilien (1958, 1962 och 1970) och gjorde 77 mål i 92 landskamper.
  • Lade fotbollsskorna på hyllan 1977 och var därefter bland annat varit tv-kommentator och FN:s miljöambassadör.
  • 1999 utsågs han av Internationella olympiska kommittén, IOK, till världens bäste idrottsutövare under 1900-talet.

---

Fler artiklar för dig