Nyheter

Författaren Michel Houllebecq stäms av franska muslimer

Världskände och kontroversielle Houllebecq anklagas för hatbrott och förtal av muslimer

Den franske författaren och Goncourt-pristagaren har ofta retat upp både feminister och muslimer, och kallas både genial och “enfant terrible”. Nu har han gått för långt, menar företrädare för Stora Moskén i Paris.

Michel Houllebecq är en av Frankrikes mest kända författare, som ofta nämns som kommande nobelpristagare i litteratur. Det var under en intervju han yttrade sig på ett sätt som är över gränsen, menar direktorn vid Stora Moskén. Under intervjun ska författaren ha målat upp en bild av en djup klyfta mellan “infödda fransmän” och “muslimerna” och pekat på att de senare är ansvariga för att “råna och mörda” de förra.

Uttalandet gjordes i en längre intervju med filosofen Michel Onfray som har skapat den “alternativa” och etablissemangskritiska tidskriften Front Populaire. Direktorn vid Stora Moskén, Chems-Eddine Hafiz, citerar i sin anmälan ett stycke ur intervjun. Där säger Houllebecq: “När hela territorier är under muslimsk kontroll, tror jag att vi kommer att få se motståndshandlingar. Vi kommer att se attacker och skjutningar i moskeér och på cafeer som frekventeras av muslimer, kort sagt ett omvänt Bataclan.” (här åsyftas terroristattacken mot konsertlokalen Bataclan 13 november 2015, då 89 personer dödades).

“Rånar och attackerar”

Författaren ska också ha talat om att de “infödda” inte främst önskar att muslimer assimileras, utan att de “slutar råna och attackera dem”.

Stora moskén skriver i sin anmälan att Houllebecqs genom sina uttalanden har gjort sig skyldig till hatpropaganda och uppvigling. I anmälan som publicerades på Twitter skriver Chems-Eddine Hafiz, direktorn vid Stora Moskén, att han inte är motståndare till en fri och öppen debatt, och i detta ingår också att religion ska kunna kritiseras.

“Vi accepterar fullständigt att denna typ av debatt ska få föras”, skriver Chems-Eddine Hafiz. Men här, menar han, handlar det om att författaren har utmålat en hel grupp i samhället som varande “inte riktiga fransmän”.

“Muslimer i Frankrike vill gärna möta Michel Houllebecq i en domstol för att bemöta hans påståenden”, avslutar Chems-Eddine Hafiz.

Beskrev Frankrike under muslimskt styre

Michel Houllebecq har inte minst i romanen “Underkastelse” (2015) skrivit om muslimer i Frankrike. I romanen beskrivs ett Frankrike där ett muslimskt parti tar makten i landet och om en universitetslärare, som pendlar mellan att underkasta sig det nya styret, göra motstånd eller kanske fly.

Houllebecq har tidigare blivit anklagad för rasism, då i samband med att romanen “Plattform” gavs ut 2001. Den gången friades han från anklagelserna. Religion har återkommande varit ett tema i hans böcker och han har ofta kritiserat fundamentalistisk tro. Men i den senaste romanen, “Förinta” som kom i höstas och där religion är ett huvudtema, skildrar han tro i en mildare ton än vanligt.

---

Fakta: Hyllad och hatad

  • Michel Houllebecq har ofta provocerat i sitt författarskap. Han har både hyllats och blivit hatad - han kallas både Frankrikes största nu levande författare och “enfant terrible” (ett uttryck som kanske kan översättas med “gossen Ruda”).
  • Han debuterade 1994 med “Elementarpartiklarna” och har sedan dess skrivit böcker där bland annat arbetslivets mekanisering, massturismen, religion, sexualitet och ett framtida AI-samhälle stått i centrum. Några av titlarna är: Plattform, Konkurrens till döds, Refug, Kartan och landskapet, Underkastelse och Serotonin.
  • Han har kritiserats både för rasism, kvinnofientlighet och nu muslimhat.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig