Nyheter

Minister besökte Tempelberget trots varningar

Jordanien kallar ministerbesöket “en stormning” och kräver internationellt ingripande

Itamar Ben Gvir, Israels nye minister för nationell säkerhet, besökte Tempelberget på tisdagen.
Den palestinska myndigheten kallar besöket på den omstridda heliga platsen en ”provokation” och Hamas varnar för en ”explosion”.

JERUSALEM. Itamar Ben Gvir, ledare för det högerextrema partiet Judisk styrka och Israels minister för nationell säkerhet i den nytillträdda regeringen, besökte Tempelberget i Jerusalem på tisdagsmorgonen. Ben Gvir, känd som våldsam aktivist och provokatör, har i många år kämpat för att judar ska tillåtas förrätta bön på den heliga kullen, något som strider mot gällande praxis.

Palestinierna ser besöket som en ”provokation” och Jordanien, som enligt traditionen är ”väktare” av de heliga muslimska och kristna platserna i Jerusalem, fördömer ministerns åtgärd i skarpa ordalag.

Stor poliseskort följde med

– Vår regering viker sig inte för hot från Hamas. Tempelberget är den viktigaste platsen för Israels folk. Vi upprätthåller rörelsefrihet för muslimer och kristna, men judar går också upp till platsen, säger Ben Gvir efter besöket som han genomförde med stor poliseskort.

Han förklarar att ”tiderna har förändrats” efter det att Israel fått ny regering och att Tempelbergen nu ”är öppet för alla”.

Jordanien kallar ministerbesöket ”en stormning” och kräver internationellt ingripande. Den palestinska terrorstämplade islamistgruppen Hamas hotar med en ”explosion”.

– En provokativ åtgärd mot det palestinska folket. Intrången i al-Aqsamoskén som tidigare gjordes av bosättare har förvandlats till intrång genomförda av regeringen, säger Nabil Abu Rodeineh, talesman för den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

Platsen är en av de mest laddade konfliktpunkterna i den israelisk-palestinska konflikten. På platsen stod enligt traditionen judarnas två bibliska tempel. I dag reser sig där de muslimska helgedomarna al-Aqsamoskén och Klippdomen. Muslimer ser hela området som al-Aqsa och alla förändringar av de rådande reglerna där som ”hot”, något som ofta lett blodiga våldsamheter.

Får inte förrätta bön

Efter sexdagarskriget 1967 då Israel erövrade östra Jerusalem och de heliga platserna där gäller ett ”status quo”, som innebär att de muslimska religiösa myndigheterna fortsätter att styra Tempelberget. Judar har tillstånd att besöka vissa tider men får inte förrätta bön där.

Detta har stötts av de ortodoxa rabbinerna som inte vill att judar ska promenera omkring på kullen eftersom de då riskerar att utan erforderlig rening kliva in på det ”allra heligaste” i Templet. Men den inställningen har luckrats upp under senare år då allt fler religiösa judar av nationalistiska skäl vill markera sin närvaro på platsen.

Fler artiklar för dig