Nyheter

Benedikt XVI berättar om sitt liv i testamentet

“Även de mörka och mödosamma sträckorna har varit för min frälsning”, skriver den tidigare påven i den personliga texten

I ett personligt testamente berättar påve Benedikt XVI hur han själv såg på sitt liv. Han är tacksam för allt: från uppväxten i Bayern till livet i Rom.

Dokumentet, som är daterat till den 29 augusti 2006, har fått titeln ”Mitt andliga testamente” och inleds med orden: ”När jag i denna sena timme av mitt liv ser tillbaka på de decennier som jag har vandrat genom, ser jag först och främst hur stor anledning jag har att tacka.”

Sedan följer en livslång men sammanfattad återblick som präglas av just tacksamhet: Benedikt summerar sitt liv från uppväxten i Tyskland till livet som påve i Rom, som han beskriver som sitt “andra hem”.

Den tidigare påven börjar med att tacka Gud för vägledning genom ”all slags förvirring” under livets gång. ”I efterhand ser och förstår jag att även de mörka och mödosamma sträckorna har varit för min frälsning”, skriver han.

Den tyskfödde Benedikt XVI, eller Joseph Ratzinger som var hans dopnamn, tackar därefter sina föräldrar och nämner också de två syskonens stora betydelse. Även för sin natursköna uppväxtplats i sydliga Bayern, med utsikt över Alperna, är han tacksam till Gud.

Liknar att bli påve vid ”en giljoton som föll”

I sitt testamente skriver han om hur han genom åren sett olika teologiska inriktningar som varit präglade av vitt skilda filosofiska inriktningar komma och gå. Bortom allt detta har han samtidigt sett hur tron på Jesus Kristus och kyrkan som hans kropp verkligen håller.

Strax efter att Benedikt XVI i april 2005 hade valts till Katolska kyrkans påve liknade han inträdet i påveämbetet vid en giljotin som föll över honom.

– Jag hade trott att jag var färdig med mitt livsverk och nu kunde hoppas på en fridfullt slut på mina dagar, sa han inför 5 000 åhörare under sin första vecka som påve.

Då återstod ytterligare knappt åtta år av hans mer aktiva tid i kyrkans tjänst, innan han 2013 meddelade att han skulle lämna påveämbetet.

Ber om förlåtelse

I det testamente som han efterlämnat uttrycker han en bön om förlåtelse ”från djupet av mitt hjärta till alla dem som jag på något sätt begått fel mot”. Han önskar sig också förböner inför övergången från jordelivet till evigheten ”så att Herren må ta emot mig i de eviga boningarna, trots alla mina synder och tillkortakommanden”.

Benedikt XVI avled vid 95 års ålder på nyårsaftonen. Begravningsgudstjänsten hölls på trettondagsaftonen på Petersplatsen dit tiotusentals personer kommit för att ta farväl av den tidigare påven.

---

Fakta: Benedikt XVI

  • Joseph Alois Ratzinger föddes den 16 april 1927 i tyska Marktl i Bayern. Han prästvigdes 1951, utsågs 1977 till ärkebiskop av München och Freisings ärkestift och senare samma år till kardinal.
  • 2005 valdes Ratzinger till Katolska kyrkans påve och antog namnet Benedikt XVI.
  • Han ägnade en stor del av sitt liv åt teologisk forskning. Han disputerade på en avhandling om kyrkofadern Augustinus och intresserade sig särskilt för kyrkans svar på samtidens sekularisering.
  • Benedikt XVI lämnade, som förste påve sedan 1400-talet, påveämbetet 2013. Han avled vid 95 års ålder på nyårsaftonen 2022.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig