Nyheter

Tidning la ut bild på Hollywood-stjärna i påvens dödsruna

Bilden föreställde inte Joseph Ratzinger utan Anthony Hopkins från en tre år gammal film

När skådespelaren Anthony Hopkins spelade Joseph Ratzinger i en film var insatsen övertygande – så pass att den italienska tidningen La Repubblica förväxlade de två i en artikel om att påven dött på nyårsafton.

När påven Benedikt XVI – eller Joseph Ratzinger, som var hans födelsenamn – dog på nyårsafton fyllde det förstås italienska tidningar, där hans livsgärning och eftermäle diskuterades. La Repubblica, en av Italiens största dagstidningar, var inget undantag, och de la snabbt ut en artikel om Ratzinger med en bild på denne. Det fanns bara ett problem – bilden föreställde inte alls Joseph Ratzinger, utan den walesiske skådespelaren Anthony Hopkins.

Till tidningens försvar är de lika på bilden – Anthony Hopkins spelade nämligen Joseph Ratzinger i filmen The Two Popes som släpptes 2019. Filmen fokuserade på Ratzingers beslut att som första påve på 600 år abdikera, vilket ledde till att han efterträddes av dagens påve Franciskus.

Det fanns ytterligare en koppling mellan Ratzinger och Hopkins, framkom det i lördags. Ratzinger dog nämligen på Anthony Hopkins 85:e födelsedag, vilket La Repubblica hade uppmärksammat.

Trots dessa omständigheter blev La Repubblicas tidningsanka uppmärksammad på sociala medier, där användare noterade att bilden låg kvar i nästan tre timmar innan den byttes mot en bild på den riktige Ratzinger. Men de flesta lyckades se humoristiskt på det hela. ”Tur i alla fall att det inte var en bild på Hopkins som Hannibal Lector”, skrev en Twitter-skribent.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig