Nyheter

Över 100 katolska präster och nunnor utsatta för våld 2022

Dystra siffror kommer nu från hjälporganisationen ACN som har sammanställt mord, gripanden och kidnappningar globalt

År 2022 blev ett dystert år när det gäller hot, våld och gripanden riktat mot präster och nunnor i Katolska kyrkan. Det farligaste landet att verka i var Nigeria, konstaterar den internationella katolska hjälporganisationen Aid to the Church in Need (ACN).

Minst tolvpräster och fem nunnor dödades under 2022, konstaterar ACN. Efter Nigeria är de farligaste länderna Kina – där det är svårt att ens veta hur många präster och nunnor som utsätts – och Nicaragua, skriver ACN.

I Nigeria miste fyra präster livet under året. I Mexiko mördades tre präster av medlemmar i drogkarteller, och i Kongo sköts två präster ihjäl. De fem kvinnorna dödades i Haiti, Sudan, Mocambique och Kongo.

Många kidnappningar i Nigeria

Sammanlagt 42 präster kidnappades under 2022. Tre av de kidnappade prästerna mördades, medan 36 präster är frigivna. Fortfarande saknas fem präster vars öden inte är kända i dagsläget. När det gäller kidnappningar sticker Nigeria ut. Där kidnappades 28 personer. På andra plats i den sorgliga topplistan kommer Kamerun. Även Haiti är ett land där många kidnappningar sker.

Många präster grips och häktas också för sitt arbete i kyrkan. Under året fanns 32 fall av gripanden. De senaste fallen här rör den grekisk katolska kyrkan i Ukraina, där fyra präster har gripits av den ryska ockupationsmakten i samband med rysk annektering. Två av dessa präster har ”deporterats” till ukrainska territorier, men två av dem är fortfarande fängslade.

Nicaragua oroar

Ett land där våldet eskalerar just nu är Nicaragua, skriver ACN. Där har elva präster gripits och/eller häktats under senare tid. I Nicaragua finns en konflikt mellan regeringen och Katolska kyrkan, och prästerna anklagas för att motarbeta regeringen. En av dem, biskop Rolando Alvarez, befinner sig för tillfället i husarrest. Han ska åtalas för att ”hota nationell integritet”. Rättegången startar 10 januari.

Trots att år 2023 knappt har börjat, har det kommit rapporter om våld mot präster. I måndags, 2 januari, mördades fader Jacques Yaro Zerbo i Burkina Faso, rapporterar den katolska nyhetssajten Agenzia Fides. Prästen dödades av okända beväpnade män i en del av landet där terrorister under nyårshelgen mördade minst 28 civila.

ACN vädjar i sin rapport världens länder att göra sitt yttersta för att garantera prästers, nunnors och andra religiösa ledares säkerhet och ber om förböner för alla som drabbas av våldet och deras familjer.


Fler artiklar för dig