Nyheter

Kontroversiell kardinal är död

Australiske kardinal Pell anklagades för sexuella övergrepp men friades senare

En av Katolska kyrkans tidigare högste ledare kardinal Pell har avlidit i Rom. Kardinalen dömdes 2018 till sex års fängelse för sexbrott, men friades senare på alla punkter av Australiens högsta domstol.

Kardinal Pell blev 81 år gammal, och dog till följd av komplikationer vid en operation. George Pell var tidigare Vatikanens ekonomichef och han var den högst uppsatte inom Katolska kyrkan som dömts för sexbrott. Det gällde övergrepp på två korgossar på 1990-talet när han var ärkebiskop i Melbourne, skriver TT. Domen överklagades och 2020 friades han på alla punkter. Pell själv nekade till anklagelserna. Han hann med att sitta fängslad i sammanlagt 13 månader i Australien innan han frikändes.

”En tung dag”

Ärkebiskopen i Sydney, Anthony Fischer, har uttryckt sin sorg över dödsbudet. ”Dessa nyheter kommer som en stor chock för oss. Be för vila för kardinal Pells själ och för tröst och stöd för hans familj och för alla som älskade honom och som sörjer nu”, sa han. Även Australiens premiärminister Anthony Albanese har uttryckt sitt deltagande i sorgen. ”För många människor, särskilt katoliker, är detta en tung dag och jag vill uttrycka mina kondoleanser till alla som nu sörjer”, sa han enligt nyhetsbyrån CNN.

George Pell prästvigdes 1966 och han studerade senare i Rom och i Oxford och Cambridge. 1977 återvände han till Australien och verkade där som präst i mindre församlingar under två decennier. 1966 blev han ärkebiskop i Melbourne, och han var en av de första ledarna inom Katolska kyrkan som sjösatte ett särskilt projekt som syftade till att förhindra sexuella övergrepp i kyrkan, ”The Melbourne response”.

Såg övergreppen som ”andlig cancer”

Samtidigt finns det anklagelser mot Pell om att han redan på 70-talet kände till övergrepp inom kyrkan, men medvetet hemlighöll information eller underlät att rapportera om fallen till polisen. Andra röster talar om Pell som ”en av vår tids helgon”. Till de senare hör katolske före detta premiärministern Tony Abbott. Han säger till BBC att anklagelserna mot Pell är ”en modern form av korsfästelse”.

George Pell valdes senare till ärkebiskop i Sydney och han utsågs också till kardinal år 2003. Han handplockades av påve Franciskus år 2014 för jobbet som Vatikanens ekonomichef. År 2017 lämnade han dock Rom och återvände till Australien när han själv anklagades för sexuella övergrepp. Under sin tid i fängelse skrev han en dagbok som har publicerats i Italien. Där talar han om sexuella övergrepp inom kyrkan som ”ett slags moralisk och andlig cancer”.


Fler artiklar för dig