Nyheter

Flicka försvann för 40 år sedan - nu utreder Vatikanen fallet

Var dotter till en anställd i Vatikanstaten

Emanuela Orlandi försvann på väg hem från en musiklektion år 1983. Nu ska Vatikanen utreda vad som hände, efter att flickans familj vädjat om det.
– Ett positivt steg, säger flickans bror Pietro om beslutet.

Emanuela Orlandi försvann mystiskt och plötsligt en junikväll när hon var 15 år. Emanuela hade varit på en flöjtlektion och var på väg hem – men försvann någonstans på vägen. Hon var dotter till en person anställd i Vatikanstaten, och hennes mor och bror bor fortsatt kvar i ministaten belägen i Rom. Familjen har sedan Emanuela försvann önskat att hennes försvinnande skulle bli ordentligt utrett av Vatikanstaten. Den 9 januari i år kom beskedet de länge väntat på, när Alessandro Diddi, Vatikanstatens chefsåklagare, nu startar en utredning.

“Finns nya fakta”

”Det finns nya fakta som behöver analyseras, och jag är övertygad om att det finns människor i Vatikanen som har haft kännedom om allt detta”, säger brodern Pietro till statliga italienska tv-bolaget RAI.

Under åren som gått har Emanuelas försvinnande varit föremål för en rad teorier och även konspiratoriska sådana – till exempel att fallet skulle ha en koppling till planer på att mörda dåvarande påve Johannes Paulus II eller att hennes försvinnande hänger ihop med skandalerna runt Vatikanens finanser och Roms undre värld. Det finns dock inga bevis som tyder på att dessa konspirationsteorier skulle vara sanna.

2017 publicerade en italiensk tidning ett femsidigt dokument som sades vara stulet från ett slutet arkiv i Vatikanen, skriver franska katolska tidningen La Croix. I detta dokument antyds att Vatikanen skulle vara inblandad i Emanuelas försvinnande. Vatikanen svarade då att dokumentet inte var äkta.

Gravar öppnades

Italiensk polis uteslöt inte möjligheten att Emanuela hade kidnappats och möjligen bragts om livet när hon försvann 1983, men man såg inget samband med Vatikanstaten. I stället anfördes att hon kunde ha fallit offer för människohandlare.

En annan vändning tog fallet 2019, när familjen fick sig tillsänt ett brev med bilden av en staty av en ängel som pekade mot en gravplats i Vatikanen. ”Se vad ängeln pekar på”, löd budskapet på bilden. Graven finns på en kyrkogård nära Peterskyrkan, och Vatikanen gick då med på att låta öppna gravarna för att se om Manuelas kropp skulle kunna vara begravd där. Men man hittade bara kvarlevor av två kvinnliga medlemmar ur tyska kungahuset, som begravdes på just denna plats på 1800-talet.

I en dokumentärserie från ifjol på Netflix presenteras fallet och alla de vändningar historien tagit, “Vatican Girl: the disappearance of Emanuela Orlandi”. Och nu skrivs nästa kapitel, i och med att Vatikanen tar upp och granskar fallet igen.

---

Fakta: Världens minsta självständiga stat

  • Vatikanen är en suverän mikrostat belägen som en enklav i Rom. Vatikanstaten upprättades 1929. Befolkningen uppgår till cirka 800 personer.
  • Statschef i Vatikanen är påven.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig