Nyheter

Här öppnar kyrkans vardagsrum - tidigare frisersalong

I lördags invigde Storegårdskyrkan i Eksjö en ny samlingslokal i bostadsområdet Tuvehagen. Kommunalrådet Sebastian Hörlin (S) klippte det blågula bandet till tonerna av en trumpetfanfar.

Den nya lokalen var tidigare en frisersalong som under hösten renoverats för att bli en plats dit de boende i området kan komma och bara hänga. Det luktade fortfarande nymålat när dörrarna slogs upp och där inne möttes besökarna av stora soffor och ett rejält matbord att samlas omkring. Lokalen ligger i markplan och på det stora fönstret ut mot gatan kan man läsa ”Källan – en plats att mötas”.

Någon liknande samlingspunkt har inte funnits i området, men nu blir det ändring på den punkten, tack vare Storegårdskyrkan. Det är en församling som bottnar i en sammanslagning mellan Svenska alliansmissionen och baptisterna 1997. Karolina Westmark är initiativtagare till projektet och hon fick idén för några år sedan i samband med att församlingen anordnade en barnfest i området.

– Vi vet att detta är ett utsatt område där det finns många människor som inte mår så bra. Som kanske lever i utkanten av samhället. Vårt mål är att finnas för dem, dels bidra till integration men också möta människor som behöver någon att prata med och som behöver bli sedda. Självklart vill vi också dela evangeliet, säger Karolina Westmark.

“Väldigt låga trösklar”

Till öppningen kom 70–80 personer och många var där redan när lokalen öppnade.

Tre dagar i veckan kommer Källan att vara öppen och då kommer minst två volontärer från Storegårdskyrkan att finnas på plats och ta emot.

– Vi vill att det ska kännas som ett vardagsrum med väldigt låga trösklar dit folk kan komma och ta en kopp kaffe, spela lite spel eller vad man nu vill.

Karolina Westmark beskriver Storegårdskyrkan som en aktiv församling. Kyrkan har en pannkaksvagn och en satsning som heter ”Jesus på stan”. Hon hoppas att församling ska orka med att bära även detta arbete i längden.

Eksjö kommun välkomnar initiativet och har gett ett ekonomiskt bidrag från kommunens integrationspott.

Fler artiklar för dig