Nyheter

Fransmän upprörda: Rör inte vår staty!

Domstol kräver att staty av jungfru Maria ska tas bort från sin plats

En staty föreställande jungfru Maria ska avlägsnas i staden La Flotte inom sex månader, eftersom den bryter mot fransk sekularism. Det har en domstol bestämt. Men lokalbefolkningen protesterar.

Frankrike är välkänt för sitt system av ”laicité”, det vill säga strikt åtskillnad mellan stat och religion, som reglerades i lagen år 1905. Då och då blir det dock frontalkrock mellan olika sätt att se på hur principerna ska efterlevas.

Uttrycker tacksamhet

I staden La Flotte i sydvästra Frankrike restes en staty föreställande jungfru Maria i en privat trädgård efter andra världskrigets slut. Familjen som bodde i huset var tacksamma för att far och son kom tillbaka oskadda från kriget och ville med statyn uttrycka sin tacksamhet. Senare donerades statyn till kommunen, som fann en plats för den vid en korsning och placerade den där 1983.

Nu har statyn blivit en symbol för en infekterad strid mellan Fédération Nationale de lade libre pensée, en organisation som arbetar för att avlägsna religiösa uttryck i det offentliga rummet, och delar av lokalbefolkningen.

Beredd att ta strid

Tidigare i år dömde en domstol i Poitiers till sekularisternas fördel, och krävde att statyn ska tas bort. Men hela 29 000 personer har skrivit på en namnlista för statyns bevarande. Och borgmästaren i La Flotte Jean-Paul Héraudeau säger nu till kristna dagstidningen La Croix att han själv är beredd att försvara statyns plats i staden ända upp till Europadomstolen om så krävs. ”Statyn är mer ett minnesmärke än ett religiöst uttryck”, säger han.

Fler artiklar för dig