Nyheter

Pro-lifeaktivister fyller gatorna i Washington DC

Tiotusentals väntades marschera genom huvudstaden

När årets March for life, marsch för livet, fyller gatorna i Washington DC i dag, fredag, är det för att fira att man nått sitt mål. Detta i och med att Högsta domstolen rivit upp den rätt till abort som i 50 år begränsat delstaternas möjlighet att förbjuda abort.

Temat för året är ”Marching into a Post-Roe America”, alltså att gå in i ett USA efter domen om Roe och Wade. Det skriver Faithwire, som berättar att manifestation blir den 50:e i ordningen.

”Vi ska fira, tacka, och minnas dem som gått före oss och banat väg för den här historiska tidpunkten, och vi ska dra upp riktningen framåt,” skriver arrangörerna inför marschen, som hålls samtidigt i flera städer.

Den första manifestationen hölls 1974, året efter Högsta domstolens beslut i rättsfallet Roe mot Wade. Den domen innebar att alla amerikanska kvinnor fick rätt till abort, och att delstaterna inte kunde begränsa den rätten förrän mot mitten och slutet av graviditeten.

I början, skriver Faithwire, trodde arrangörerna att manifestationen bara skulle behållas i ett par år, innan HD-domen ändrades. Sedan beslöt man att fortsätta varje år fram till dess att domen revs upp, vilket skedde i somras. Sedan dess har hälften av alla delstater helt förbjudit eller kraftigt begränsat möjligheten till abort.

Posten får skicka piller

Men marscherna fortsätter nu ändå. I år kommer samlingen som hålls i huvudstaden att ha den symboliska sträckningen från parlamentet, alltså Kapitolium, till Högsta domstolen.

Den 24 januari 2020 blev Donald Trump den förste sittande president som deltog i och talade vid March for life.

Men striden om aborterna är inte slut.

Nyligen slog justitiedepartementet fast att posten får fortsätta att skicka abortpiller även till delstater med hårda restriktioner för abort. I ett läge där hälften av alla aborter genomförs på medicinsk väg, är detta ett nederlag för de mest konservativa delstaterna.

Läkemedelsmyndigheten godkände samtidigt att abortpiller får säljas av USA:s stora kommersiella apotekskedjor, som CVS och Walgreens.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig