Nyheter

Trump kallar evangelikala ledare “illojala” - för uteblivet stöd

Viktiga anhängare har inte ställt sig bakom Trump inför presidentvalet 2024

Flera evangelikala ledare backade upp Donald Trump i förra presidentvalet. De som ännu inte har ställt sig bakom hans nya försök att bli president kallar Trump nu för ”illojala”.

Det var i tv-kanalen Real America Voice, känd för att stå på högerkanten i det amerikanska politiska landskapet, som Donald Trump i början av veckan intervjuades av David Brody. Programledaren konstaterade i programmet att flera av de framstående evangelikala ledare som stod bakom Trump i förra presidentvalet inte har trätt fram som hans supporters – åtminstone inte ännu – inför presidentvalet som ska äga rum 2024.

– Det verkar som att många av dem väntar och ser hur startfältet formar sig, innan de bestämmer sig för att stå bakom någon, sa David Brody och frågade Trump om han hade något budskap till dem, uppger Christian Post.

Nya domare i Högsta domstolen

Svaret från Trump blev först att han ”inte bryr sig”, men lade sedan till att ”det är ett tecken på illojalitet”, skriver Christian Post.

Den tidigare presidenten, som förlorade till Joe Biden i förra valet, tänker nu försöka återta presidentposten, annonserade han nyligen. I programmet hävdade han ”att ingen någonsin har gjort mer för rätten-till-liv än Donald Trump”, och lyfte fram hur han under sin presidenttid tillsatte tre nya domare i Högsta domstolen, som har fått stor betydelse inte minst när det gäller utvecklingen kring aborträtten i grundlagen, som senaste åren har fått försvagat skydd i USA.

Megakyrkopastor tar avstånd

En bakgrund till frågorna till Trump var att megakyrkapastorn och tv-evangelisten Robert Jeffress från Sydstatsbaptisterna i Dallas, Texas, nyligen i ett uttalande hävdade att ”Republikanska partiet är på väg mot ett inbördeskrig som jag inte har någon önskan att vara en del av”. Jeffress har tidigare kallat sig själv ”Trumps apostel” och har stött den tidigare presidenten i två valkampanjer.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig