Nyheter

Fördömanden efter bombdåd mot pingstkyrka i Kongo

Många dödade och skadade under gudstjänst i pingstkyrka med svenskkoppling

FN:s generalsekreterare, påven och svenska pingströrelsen. Alla fördömer de bombdådet mot en pingstkyrka i DR Kongo mitt i en dophögtid förra helgen. Församlingen drabbades hårt med ett stort antal dödade och skadade.

Siffrorna har varierat något, men minst 14 döda och ett 50-tal skadade är de uppgifter som kommit från dopförrättningen och gudstjänsten ute på pingstkyrkans gård förra söndagen. Attentatet skedde i staden Kasindi nära ugandiska gränsen i nordöstra DR Kongo, ett land med närmare 80 miljoner invånare i centrala Afrika.

FN:s generalsekreterare António Guterres hör till dem som i veckan har fördömt dådet, vid sidan av fredspristagaren och pingstpastorn Denis Mukwege som dagarna innan dådet besökte Sverige.

Uttryckte medkänsla

FN-chefen Guterres uttryckte sin ”djupaste medkänsla med de sörjande familjerna och det kongolesiska folket” via sin talesperson Stéphane Dujarric, och hoppades på ett snabbt tillfrisknande för de skadade.

Ugandiska terrorgruppen ADF, som är knutet till Islamiska staten, IS, och har baser inne i Kongo, har tidigare tagit på sig ansvaret för bombdådet.

FN-chefen betonade vikten av att förövarna bakom attacken kan ställas till svars. Guterres uppmärksammade vidare att FN:s minröjningsorganisation, UNMAS, nu ger stöd till de kongolesiska myndigheterna när det gäller att kunna utreda omständigheterna kring händelsen.

Anknytning till Sverige

Även den svenska pingströrelsen har genom föreståndaren Daniel Alm samt Smyrnakyrkan i Göteborgs pastor och föreståndare Mats Särnholm, fördömt attacken mot deras systerkyrka Cepac i DR Kongo. Den svenskanknutna pingströrelsen har cirka en miljon medlemmar, och agerar också fredsmäklare i landet.

”Troende av alla religioner har rätt att fira sina gudstjänster. Därför vill vi uppmana alla religiösa ledare att fördöma våldsyttringar av alla slag. Vi kan inte fortsätta att tillåta dessa mänskliga tragedier utan att reagera”, skriver Daniel Alm och Mats Särnholm i ett uttalande.

Mats Särnholm.

De uppmanar alla statliga tjänstemän i Demokratiska Republiken Kongo att nu agera så att dessa ”återupprepade grymheter mot civilbefolkningen får ett slut.”

Påven på väg till DR Kongo

Katolikernas påve Franciskus anländer 31 januari i DR Kongo på en fyradagarsresa, inplanerad sedan tidigare. Också han fördömer våldet, och uttrycker sin medkänsla med de sörjande.

Påve Franciskus, här i Kanada i juli.

Påven avslutar sitt officiella uttalande med att be till ”Kristus, livets Gud” om att de som har drabbats och överlevt ska få ”finna tröst och tillit i Gud”, och bönfaller om att de ska få del av ”fredens gåva”.

---

Fakta: Minst 120 beväpnade grupper i området

  • Det mineralrika området i östra Kongo härjas av ett stort antal beväpnade grupperingar. ADF som är knutet till IS är en av dem.
  • ADF står på USA:s internationella lista över utländska terrororganisationer.

---

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar