Nyheter

Han bygger berättelser från Förintelsen

Kardinal Anders Arborelius delar ut pris till filmare som just nu gör en unik dokumentation

En jacka, en ask eller ett brev. Dokumentärfilmaren Johan Palmgren söker just nu efter saker med koppling till Förintelsen för att på så sätt kunna bygga upp berättelser från det förflutna. Hans filmprojekt får nu en rejäl uppbackning då han tar emot Micael Bindefelds stipendium till minne av Förintelsen.

Det började med ett uppdrag han fått från Forum för levande historia, att fånga berättelsen från en äldre man som överlevt Förintelsen. I sitt hem plockade mannen fram sin lilla jacka från Auschwitz och började sedan att berätta.

– Han hade aldrig gjort det tidigare, utan bara försökt glömma det som var. Nu hann jag knappt få upp filmkameran innan han kom i gång med berättandet. Det hela blev för mig en väldigt stark upplevelse, berättar Johan Palmgren.

– Där såddes också fröet till att samla in fler berättelser från Förintelsen och göra det till en film.

Kiwa Zyto visar upp sin jacka från Auschwitz då han berättar om sina minnen från Förintelsen.

Gamla föremål

Själva berättandet utgår alltså från fysiska föremål som på ett eller annat sätt har en koppling till det förflutna.

Hur hittar du dessa föremål?

– Det är egentligen Forum för levande historia som gått ut i olika kanaler och efterlyst berättelser. Som jag minns det hade de små förhoppningar att det skulle finnas så många föremål, tiden har gått. Men de har fått ett stort gensvar faktiskt, med väldigt många donationer, berättar Johan Palmgren.

Vilken typ av föremål räknas?

– Att det ska ha någon koppling till Förintelsen, säger Johan Palmgren.

Sedan berättar han om den dekorerade asken som tillverkats i ett koncentrationsläger av en aluminiumburk, som kommit till Sverige via en Förintelseöverlevare. Asken har en speciell historia, där en person i ett av nazisternas experiment fick dra ut alla sina tänder utan bedövning. Som belöning fick han en extra brödranson, som han senare delade med sig av till medfångarna.

– Det var då han fick asken av en medfånge som tack.

Den följde sedan med till Sverige och är en av de föremål med koppling till Förintelsen Johan Palmgren nu använder i sin dokumentärfilm. Det handlar också om brev, en koffert och en plånbok.

– Vi har filmat föremålen fram och tillbaka med olika objektiv, så det blir fina bilder. De här sakerna är något vi kan hänga upp olika berättelser på så att det hela blir mer konkret och förståeligt.

Johan Palmgren spelar in en film om Förintelsen. I bakgrunden Livia Fränkel som själv kan berätta om sina upplevelser från 1940-talets Tyskland.

Rest runt

Johan Palmgren berättar att han rest runt i hela Sverige för att hitta saker och berättelser, från Malmö i syd till Malmberget i norr.

Den 27 januari kommer Johan Palmgren att ta emot Micael Bindefelds stipendium till minne av Förintelsen. Prispengarna är på 350 000 kronor och de kommer att användas till att slutföra den här dokumentärfilmen.

Hur känns det?

– Väldigt, väldigt roligt. Det känns bra att kunna använda hans stöd till något som känns viktigt och bra.

På sikt är förhoppningen att den dokumentärfilm som håller på att ta form ska visas i Sveriges Television, men också att dokumentationen kommer att göras tillgänglig på det nya museet Sveriges museum om Förintelsen.

– Jag överlämnar den till dem med varm hand, säger Johan Palmgren.

---

Fakta: Micael Bindefeldts stipendium

  • Sedan år 2015 har Micael Bindefelds stipendium till minne av Förintelsen delats ut.
  • Årets pristagare är Johan Palmgren, en dokumentärfilmare som just nu håller på att samla in berättelser från Förintelsen.
  • Priset delas ut den 27 januari, vilket är den årliga minnesdagen av Förintelsen.
  • Den som kommer att dela ut priset är kardinal Anders Arborelius.

---

Micael Bindefeldt och Johan Palmgren, den senare tar emot 2023 års stipendium till minne av Förintelsen.
Fler artiklar för dig