Nyheter

En miljon firade mässa med påven

Den katolska ledare kom med ett budskap om fred till det krigshärjade landet

Påve Franciskus resa i Centralafrika inleddes med en mässa på flygplatsen N´dole i DR Kongo. Uppskattningsvis en miljon människor deltog.

Kongos regering hade utlyst helgdag i och med påve Franciskus besök i landet. Det innebar att många kunde ta sig till N´doles flygplats strax utanför huvudstaden Kinshasa för att delta i den mässa som leddes av den katolska kyrkans ledare.

Arrangörerna uppskattar det till en miljon gudstjänstbesökare, rapporterar BBC.

Det är en exceptionell välbesökt gudstjänst, men troligtvis inte något rekord för Franciskus, som för åtta år sedan antagligen samlade ännu fler åhörare under sitt besök på Filippinerna.

En folkfest

Påvens besök i Kongo har på många sätt varit en stor folkfest, inte minst hans kortege genom Kinshasa där människor flockades längs med vägen.

Under gudstjänsten lyfte påven fram ett fredens budskap med en uppmaning till förlåtelse. DR Kongo har under lång tid varit indragen i en konflikt, som bland annat uppmärksammats internationellt av pingstpastorn och läkaren Denis Mukwege och hans behandling av våldtagna kvinnor.

Tanken var att påven skulle besöka staden Goma i östra Kongo som ligger nära de mer konfliktfyllda områdena, men av säkerhetsskäl fick den resan ställas in.

Konfliktmineraler

Under sitt besök i DR Kongo har påven också adresserat de så kallade konfliktmineralerna, det vill säga mineraler som är viktiga för den moderna elektroniken, men som tyvärr utvinns på ett sätt som är med och spär på den kongolesiska konflikten med många döda som följd.

Påvens budskap till omvärlden var att hålla händerna borta och att inte se Afrika som ett område som ska plundras på naturresurser.

Ungefär hälften av DR Kongos befolkning är katoliker och landet blir därmed det största katolska landet i Afrika. Det är 37 år sedan de senast fick besök av en påve. Efter sitt besök i DR Kongo fortsätter påve Franciskus sedan sin resa till Sydsudan.

---

Fakta: Påven

  • Påven är den katolska kyrkans högsta ledare.
  • Nuvarande påve heter Franciskus och är kyrkans 266:e påve.
  • Han är numera 86 år och har varit påve sedan 2013.

---

Fler artiklar för dig