Nyheter

Gatupredikanter friade av Göteborgs tingsrätt

Domstolen menar att det inte krävdes tillstånd för att tala om Jesus

Fyra personer åtalades för brott mot ordningslagen efter att ha predikat på olika adresser utomhus i centrala Göteborg. Men Göteborgs tingsrätt friar dem från misstankarna.

I domen skriver tingsrätten att de aktuella samlingarna inte kan ses som allmänna sammankomster. Tingsrätten noterar vidare att samlingarna därmed inte heller kan ha krävt tillstånd – och att den åtalade kvartetten följaktligen inte bröt mot lagen.

Det var vid fyra tillfällen i april 2021 – mitt under coronapandemin då möjligheten att anordna allmänna sammankomster var begränsad – som de åtalade gav sig ut på gatorna i Göteborg. Enligt den friande domen har personerna själva beskrivit hur de delade ut traktat med kristet innehåll, pratade med enskilda om sin tro samt predikade. Vid några tillfällen reagerade förbipasserande med ilska vilket också syns på inspelade videoklipp.

”Folk blir ofta arga”

Som Dagen tidigare har skrivit samlades det vid ett tillfälle ett 20-tal personer, mer än dubbelt så många som var tillåtet. Men enligt de åtalade rörde det sig inte några sympatisörer utan tvärtom individer som ville störa budskapet.

”Folk blir ofta arga. Jag har blivit bespottad, andra har blivit bespottade”, har en av de åtalade sagt i polisförhör.

Några av de åtalade har vidare förklarat att de tillhör rörelsen Sweden Street Preachers.

I slutändan menar alltså tingsrätten, till skillnad från åklagaren, att det inte handlade om allmänna sammankomster på offentlig plats utan tillstånd. Domstolen hänvisar dels till ”den bristande organisationsgraden”, dels till den ”den bristande planeringen”.


Fler artiklar för dig