Nyheter

Hundratals döda i jordskalv - kyrka raserad

Turkiet och Syrien drabbade och kyrkor har påbörjat ett katastrofarbete för att hjälpa nödställda

Sydöstra Turkiet och norra Syrien drabbades under natten av flera kraftfulla jordskalv. Hittills har fler än 600 människor hittats döda och bland de raserade byggnaderna finns bland annat en kyrka i staden Iskendrum vid den turkiska Medelhavskusten.

Det första och starkaste skalvet skedde strax efter klockan 04 lokal tid (02 svensk tid), med en magnitud som uppmättes till 7,8 på Richterskalan.

Människor sprang ut i mörker och vinterkyla i mängder av städer i hela regionen. Under morgontimmarna har fler och fler hittats döda i resterna av rasade byggnader.

Enligt TT har minst 600 personer omkommit, när beskeden från olika myndigheter läggs samman.

Act Svenska kyrkans partner har påbörjat ett arbete i Syrien efter jordbävningarna och från Svenska kyrkan i Sverige meddelas att de kommer att stödja arbetet.

Det stora skalvet har följts av minst 20 efterskalv, där det starkaste har haft en magnitud på omkring 6,6.

Kollapsade religiösa byggnader

Redan i ett tidigt skede varslade USA:s geologiska myndighet USGS om att så många som 1 000 människor kan ha omkommit till följd av skalven, sett till skalvets styrka, epicentrum och att det skedde på nästan 18 kilometers djup. Dessutom bedöms byggnationen i de drabbade områdena inte vara särskilt motståndskraftig.

Epicentrum var omkring 33 kilometer från den turkiska provinshuvudstaden Gaziantep och 26 kilometer från staden Nurdagi som liksom Gaziantep ligger i den sydöstra delen av landet.

Bilder på nyhetsbyråer visar hur flera religiösa byggnader i regionen har kollapsat och en armenisk kyrka i staden Iskendrum har gått samma öde till mötes. Iskendrum ligger vid den turkiska Medelhavskusten, drygt tio mil sydväst om Nurdagi.

---

Fakta: Jordskalv i Turkiet

  • Turkiet drabbas återkommande av jordbävningar, flera av dem med allvarliga följder. Landet utgör i princip en egen ovanligt liten tektonisk platta, den så kallade anatoliska plattan, som den arabiska tektoniska plattan nu har tryckt på i nordöstlig riktning.
  • År 1999 skakade ett förödande jordskalv Izmit i västra Turkiet och över 17 000 människor miste livet.
  • 2011 drabbades städerna Van och Ercis i östra Turkiet av en jordbävning som krävde minst 523 dödsoffer.
  • I september 2019 drabbades Istanbul av ett skalv på 5,7 som fick människor att fly ut på gatorna. Experter har länge varnat för att ett stort skalv skulle kunna ödelägga 15-miljonersstaden, som är belägen vid en känd förkastningsspricka med stor risk för jordbävningar.
  • Källor: AFP, Reuters

---

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar