Nyheter

Samlar till bön för Ukraina på ettårsdagen av invasionen

Pastor Sven Öhrman uppmuntrar församlingar i hela landet be - “bönen gör skillnad”

På årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari kommer församlingar runt om i landet att be för situationen. Dagen har ringt runt till några av dessa.
– Vapen är aldrig lösningen på konflikter. Men bön kan bana väg för fred, säger initiativtagaren Sven Öhrman i Örebro.

Fredag den 24 februari är det ett år sedan Ryssland gick in militärt i Ukraina. Sedan dess har tusentals människor dött på slagfälten och många oskyldiga har drabbats hårt av bomber och missiler.

Sven Öhrman, pastor i Equmeniakyrkan, vill att så många som möjligt ska engagera sig i bön på årsdagen:

– Under några veckors tid har jag ringt runt till personer jag känner för att uppmuntra till detta. Och på flera håll i landet kommer församlingar och enskilda att engagera sig i bön för situationen, berättar han för Dagen.

Idén fick Sven Öhrman när han deltog i en bönesamling i Citykyrkan i Örebro den 20 januari. Där och då upplevde han ett tilltal från Gud att satsa på bön för Ukraina, och han uppmuntrar fler att göra samma sak.

– På ett valborgsmässofirande förra året hörde jag någon säga att ”Vi ska förbanna Putin.” Men är det verkligen vår kallelse som kristna? Nej, vi ska inte förbanna men däremot bör vi välsigna och be om fred i Ukraina, säger han.

Porträttbild på gråhårig man.

– Vi förlitar oss inte på vapen som lemlästar och förstör. Vi använder ”vapen” av ett helt annat slag. Bön är ett sådant ”vapen” som inte förstör utan tvärtom bygger upp och ger hopp om en bättre framtid.

En som håller med om detta är Patrik Vallin, pastor i Citykyrkan i Örebro. Där har en bönesamling utlysts på fredag kväll:

– Det blir en bönekväll i all enkelhet när vi ber för både Ukraina och Ryssland. Vi har ingen särskilt utarbetad strategi för kvällen, utan Gud får leda oss. Vi får ropa till Gud om en lösning på hela situationen. Gud hör bön, säger Patrik Vallin.

Berör på djupet

Han berättar att församlingen varit, och fortfarande är engagerad för Ukraina. Bland annat har församlingen tagit hand om ukrainska medborgare som flytt från kriget och ordnat hjälpsändningar till det krigshärjade landet.

– Detta berör oss på djupet. Vi vill göra det lilla vi kan för att stötta och hjälpa de människor som lider svårt av krigets konsekvenser. Och bön tror vi mycket på. Det bidrar till förändring, säger Patrik Vallin.

I Oskarshamn hålls en ekumenisk gudstjänst i Pingstkyrkan på ettårsdagen av krigsutbrottet. Jan Wahlström, pastor i Hamnkyrkan, som är en del av Equmeniakyrkan, och i Allianskyrkan som tillhör Svenska alliansmissionen, vet vad som planeras:

– Det blir en vanlig gudstjänst med lovsång och tillbedjan där vi också ber särskilt för Ukraina, berättar han och säger att hela veckan förmodligen kommer att präglas av att ett helt år gått sedan den ryska invasionen.

– Som kristna kan vi fasta och be för situationen i Ukraina och alla människor som på olika sätt lider av krigets konsekvenser. Vi ber om fred och frid och hoppas att kriget ska ta slut så snart som möjligt.

Mandat att be

Ett annat exempel är Korskyrkan Långviksmon-Trehörningsjö i Ångermanland, en församling som både tillhör Equmeniakyrkan och Pingst FFS. Där blir det också en bönesamling på fredag kväll:

– Vi har utlyst en särskild samling där vi ber för Ukraina och för Ryssland. Vi ber för folket och vi ber för ledarna, berättar pastor David Nordvall.

Varför ber ni för detta?

– Vi har fått ett mandat att be och bönen gör skillnad och det är även ett sätt att visa att vi står med dem som lider, när vi utgjuter våra hjärtan i bön.

– Situation i Ukraina är mycket allvarlig och även om vi inte handgripligen agerar i krigsområdet, är bönen ett sätt att lyfta vår inre blick, vår klagan och våra medmänniskor inför Gud vår fader, förklarar David Nordvall.

Sven Öhrman är laddad inför årsdagen med bön och med bibeltexter som kan användas i bönesamlingarna som en grund:

– Att söka Herren i bön och vägledning i bibelordet är viktigt. Jag hoppas att mitt och andras initiativ att lägga in en extra böneväxel för Ukraina, ska göra skillnad.

---

Fakta: Bön den 24 februari

Några bibeltexter som Sven Öhrman rekommenderar:

  • Lukas evangelium: 1: 52, 6: 28.
  • Romarbrevet 12: 14-21.
  • 2 Korinthierbrevet 10: 3-6, 6: 7.
  • Efesierbrevet 6: 10-18.
  • 1 Petrus brev 3: 9-12.
  • Daniels bok: 2: 44, 3: 33, 4: 31-34, 6: 26, 9: 1-27 samt 10: 12.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig